Terapevtska masaža za poškodbe in bolečine vseh vrst

Terapevtska masaža pomaga pri raznovrstnih poškodbah, najsi gre za poškodbe, kot so zvin gležnja, bolečine v komolcu, boleč križ ali zapestje ali bolezni, kot so artroza in omotica. Terapevtska masaža odpravi bolečine, razgiba sklepe, okrepi mišice in povrne gibljivost v zategnjene sklepe. Zvin gležnja, boleče zapestje in križ, t.i. teniški komolec je potrebno jemati resno, vendar se ni potrebno takoj zatekati k zdravnikom ali operacijam. Terapevtska masaža veliko pripore k odpravljanju težav, ki nastanejo zaradi takšne poškodbe. Najprej se seveda opravi specialistični ortopedski pregled, kjer se ugotovi, kaj in kje točno je poškodovan gibalni aparat, nato pa se priporoči ustrezna masaža.

Artroza in omotica - pomaga terapevtska masaža tudi tu?

Ne samo poškodbe, kot so zvin gležnja, teniški komolec, ampak tudi degerativna obolenja, kot so artroza, artritis in druge posledice hudih bolečin križa, rok itn., kot so omrtvičenje udov in omotica, lahko lajšamo s terapevtsko masažo. Artroza je obraba sklepov, ki se največkrat pojavi zaradi preobremenitve sklepa, izrabe sklepa, lahko pa tudi kot posledica poškodbe, npr. posledica večkratnega zvina gležnja. Artroza je neozdravljiva, lahko pa jo poskušamo preprečiti s pravilno držo, z vzdrževanjem primerne telesne teže in telovadbo. Ko pa se artroza enkrat pojavi, lahko samo lajšamo bolečino. Pri tem pa lahko pomaga terapevtska masaža. Omotica in drugi simptomi, kot so mravljici, odrevenelost in omrtvičenje prihajajo globoko iz mišic oz. iz prenapetih in zategnjenih mišic. Terapevtska masaža se v tem primeru osredotoči na trigger točke oz. na vozle v mišicah in jih sistematično sprošča. Omotica se pojavi zaradi zatrdelosti in napetosti mišic, posledica odprave omotice pa je globoka sproščenost, povečata pa se tudi odzivnost (timing) in moč mišic.


Poškodbe in terapevtska masaža

Zakaj je terapevtska masaža primerna ob poškodbah? Terapevtska masaža je na podlagi specialističnega pregleda vedno popolnoma prilagojena poškodbi oz. stopnji bolečine. Najprej se poiščejo vozlišča, kjer se pojavlja bolečina in zategnjenost, nato se sistematično lotimo odpravljanja težav. Ni pomembno za kakšno bolečino gre, terapevtska masaža se prilagodi stopnji bolečine in vrsti težave. Poškodbe se s terapevtsko masažo lahko ozdravijo, nekatera obolenja, kot je artroza ali kronična bolečina križa, ki jih ni moč popolnoma odpraviti, pa lahko z masažo zelo olajšamo.


Za specialistične preglede in terapije po poškodbi ni čakanja. Nudimo tudi pomoč na domu.

Med over net, MON, FORUM: Fizioterapija in masaže FORUM: Fizioterapija in masaže

BLOG:Fizioterapija Barbara Purkart

Barbara Purkart, fizioterapevtski center