Masaža telesa za odpravljanje bolečin in sprostitev

Masaža telesa je vedno namenjena sprostitvi, regeneraciji in odpravljanju bolečin v hrbtu, kolenih, kolkih in mišicah. Vsak tip masaže telesa pa ima svoje lastnosti.


Klasična masaža telesa in kitajska masaža - masaže za sprostitev

Klasična masaža telesa in kitajska masaža telesa sta namenjeni ljudem, ki bi se radi sprostili in odpravili napetosti. Klasična masaža uporablja dišeča olja, kitajska masaža pa poleg olja dela tudi z akupunkturnimi točkami za zmanjšanje napetosti in temelji na kitajskih tehnikah. Podobna kitajski masaži telesa, ročna masaža, je terapevtska masaža po Penzlu, pri kateri pa se uporablja palčka za stimulacijo meridianov. Klasična masaža telesa se od terapevtske masaže po Penzlu razlikuje v tem, da se osredotoča na celotno telo. Masaža telesa na opisane načine je primerna za vse ljudi, brez večjih zdravstvenih težav. Terapevtska masaža pa se priporoča, kadar gre za odpravljanje bolečin.


Terapevtska masaža telesa in športna masaža - masaže proti bolečini

Terapevtska masaža telesa je masaža telesa namenjena odpravljanju zategnjenosti in globinskemu sproščanju mišic. Sodoben način življenja pomeni veliko sedenja in terapevtska masaža telesa je odličen način za lajšanje bolečin. Seveda tudi klasična masaža telesa, kitajska masaža telesa ali katera druga ročna masaža pomaga pri bolečinah, je pa terapevtska masaža telesa edinstvena v tem, da je posebej zasnovana za lajšanje napetosti. Ročna masaža seveda pomeni, da se masaža telesa izvaja samo z rokami, ne pa z drugimi pripomočki, kot recimo pri terapevtski masaži po Penzlu. Športna masaža je namenjena, kot ime že samo pove, pripravi na športne aktivnosti. Športna masaža je primerna tako za profesionalne kot za rekreativne športnike. Tudi ta masaža telesa je ročna masaža in zasnovana za psihofizično pripravo športnikov na tekmovanja.

Katero masažo telesa izbrati?

Potrebno je vedeti, kaj želite z masažo telesa doseči. Kadar si želite le sprostitve, potem je kitajska masaža telesa ali klasična masaža telesa prava za vas. Če ste športnik in se pripravljate na veliko tekmovanje, je prava za vas športna masaža. V kolikor pa vas mučijo bolečine ali pa okrevate po poškodbi, potem priporočamo specialistični ortopedski pregled, kjer se identificirajo poškodbe in nato se priporoči ustrezna terapija: terapevtska masaža telesa oz. trigger point masaža telesa ali kaj drugega. Ročna masaža ali masaža s pripomočki? To je seveda tudi odvisna od tega kaj potrebujemo: športno masažo, terapevtska masaža po Penzlu ali katero drugo masažo.


Za specialistične preglede in terapije po poškodbi ni čakanja. Nudimo tudi pomoč na domu.

Med over net, MON, FORUM: Fizioterapija in masaže FORUM: Fizioterapija in masaže


BLOG:Fizioterapija Barbara Purkart

Barbara Purkart, fizioterapevtski center