Bolečine v sklepih - z ustrezno masažo naj bolečina v sklepih postane preteklost

Ne le bolečina v sklepih, vsaka bolečina ima svojo vlogo. Je opozorilo, da je z nami nekaj narobe. Kljub temu, da bolečine v sklepih občutijo tudi mladi, večkrat napada starejše. Kako se nanjo odzovemo, je odvisno od posameznika.


Bolečine v sklepih kot posledica preobremenitve

Če sklepamo, da se bolečina v sklepih pojavi zaradi prevelikih naporov, je prvi ukrep zagotovo počitek. Na boleče mesto položimo obkladek, saj tako preprečimo otekanje sklepov in manjšamo bolečine. V sklepih, kot je koleno, so notranje vezi, ki se velikokrat pretrgajo prav zaradi preobremenjenosti ali napačnega giba. V primeru bolečine v sklepih zaradi preobremenjenosti, je zelo učinkovita tudi protibolečinska masaža.

Bolečine v sklepih kot posledica obrabe hrustanca

Obrabljen hrustanec lahko povzroči hude bolečine v sklepih. Kadar delci hrustanca ali kosti zaidejo v sklep, sta najpogosteje prizadeta kolenski in komolčni sklep. Zaradi bolečine v sklepih zavzamemo zaščitno držo, da bi razbremenili sklep, kar vodi do nezadostne oskrbe hrustanca s potrebnimi tekočinami. Učinkovita metoda lajšanja bolečine v sklepih zaradi obrabe hrustanca je plavanje, seveda je zelo pomemben tudi način prehranjevanja in izogibanje težkim obremenitvam.


Bolečine v sklepih zaradi športne poškodbe

Del športne dejavnosti so žal tudi poškodbe. Če se bolečina v sklepih pojavi med ali po rekreaciji, lahko sklepamo, da je najverjetneje prišlo do vnetja kit. Športniki fizioterapevte in zdravnike največkrat obiščejo zaradi bolečine v sklepih, predvsem v kolenu in ramenu. Učinkovit preventivni ukrep je, da se pred rekreacijo dobro razgibamo in segrejemo.


Kaj se zgodi, če bolečine v sklepih ne jemljemo dovolj resno?

Če nas pesti bolečina v sklepu, bolj obremenjujemo drug sklep, ki nas ne boli. Zato se lahko posledično pojavi tudi bolečina v sklepih, ki prej niso bili boleči. Zaradi bolečine se začnemo manj gibati in več počivati. Ker pa so bolečine v sklepih predvsem domena starejših, se kaj hitro zgodi, da vse več časa preležijo v postelji. To pa seveda privede do dodatnih zdravstvenih težav.


Kadar lahko bolečine v sklepih preprečite sami, je prav, da to tudi storite. Če bolečina ni zelo huda, omejite gibanje, vendar se mu ne odpovejte popolnoma. Vsekakor pa so preventivno zmeraj dobrodošle sprostitvene masaže. V primeru, ko se bolečina v sklepih že pojavi, se lahko odločite za protibolečinsko masažo, ki vam jo nudimo tudi v našem fizioterapevtskem centru.


Za specialistične preglede in terapije po poškodbi ni čakanja. Nudimo tudi pomoč na domu.

Med over net, MON, FORUM: Fizioterapija in masaže FORUM: Fizioterapija in masaže

BLOG:Fizioterapija Barbara Purkart

Barbara Purkart, fizioterapevtski center