Bolečine v nogah - ugotavljanje vzrokov za bolečine v nogi

Kadar nas pestijo bolečine v nogah, moramo najprej poiskati vzrok

Velikokrat je za bolečine v nogi kriv naš način življenja. Kajenje in pretirano uživanje alkoholnih pijač sta lahko krivca, da se pojavi bolečina v nogah. Seveda so tukaj tudi drugi vzroki, kot so poškodbe, neustrezna kondicija, stres, krčne žile, slaba prekrvavitev, tudi nepravilno prehranjevanje in hormonske spremembe. Vzrok bolečine v nogah lahko tiči v kosteh, ožilju, mišicah in živcih.


Bolečina v nogah zaradi išiasa

Vzrok bolečine v nogi je lahko draženje ali pritisk na bedrni živec, ki je glavni živec v nogah. Bolečina se širi od zadnjice vzdolž stegna in včasih celo do stopala. Vzrok je lahko zdrs medvretenčne ploščice iz svoje lege, okvara v spodnjem delu hrbta ali mišični krč. Do išiasa pride kadar dvigujemo težka bremena ali kadar naredimo nepravilen sunkovit gib. Kadar je vzrok za bolečino išias, je bolečina v nogah ostra in nenadna.

Vrste bolečin v nogah

Vsak človek ima različen prag dojemanja bolečine. Seveda je enako tudi kadar gre za bolečine v nogah. Poznamo različne vrste bolečin:


- glede na fiziološko vlogo poznamo fiziološke (imajo obrambno in opozorilno vlogo) in patološke bolečine v nogi (kronična bolečina, ki nas ovira pri vsakodnevnih opravilih);

- glede na trajanje delimo bolečine v nogah na akutne (preneha ob koncu bolečinskega dražljaja) in kronične (dolgotrajna bolečina).


Bolečine v nogi lahko odpravimo s terapijo

Če se bolečina v nogah pojavlja zaradi zategnjenosti mišic, je najboljša rešitev terapevtska masaža. Z njeno pomočjo dosežemo odpravo bolečine v nogi, saj se izboljša prekrvavitev mišic, hkrati pa se odvajajo strupi, ki so se nakopičili zaradi nezadostne prekrvavljenosti. Terapevtska masaža je hkrati zelo učinkovita metoda lajšanja kronične bolečine v nogah. Več terapij v določenih presledkih lahko odpravi tudi dolgotrajne bolečine v nogah.


Preventiva, kako se obvarovati bolečine v nogi

Veliko lahko za svoje noge storimo kar sami. Če se želimo obvarovati bolečine v nogah, le te redno negujmo. Poskrbimo za to, da bodo zmeraj tople in v takšnih položajih, da bo prekrvavitev potekala nemoteno. Ker tudi obuvalo velikokrat vpliva na bolečine v nogah, naj bo to primerno, ne pretesno in ne preveliko.


Če se bolečina v nogah, kljub preventivnim ukrepom, ponavlja, obiščite naš terapevtski center. Skupaj bomo ugotovili, kje tiči vzrok vaše bolečine v nogi in poskrbeli za to, da bodo bolečine v nogah za vas postale preteklost.

Za specialistične preglede in terapije po poškodbi ni čakanja. Nudimo tudi pomoč na domu.

Med over net, MON, FORUM: Fizioterapija in masaže FORUM: Fizioterapija in masaže

BLOG:Fizioterapija Barbara Purkart

Barbara Purkart, fizioterapevtski center