Bolečine v mišicah - vzroki, diagnoza in terapija


Bolečine v mišicah in vzroki za bolečine v mišicah

Bolečina v mišicah je širok pojem, saj imajo bolečine v mišicah zelo raznolike vzroke. Bolečine v mišicah so najpogosteje naslednje:

- bolečina v mišicah zaradi prisilne drže telesa,
- bolečina v mišicah zaradi premalo gibanja,
- bolečina v mišicah zaradi čezmernega gibanja (športa),
- bolečina v mišicah zaradi poškodbe (zvini, udarnine, natrganine),
- bolečina v mišicah zaradi prehladih in virusnih obolenjih,
- bolečina v mišicah zaradi revmatizma (le v desetini primerov).

Bolečine v mišicah lahko spremljajo tudi druge bolečine, na primer bolečine v kolenih, bolečine v kolkih ali hrbtenici. Bolečina v mišicah je v večini primerov posledica preobremenitve mišic, pomanjkljivo gibanje ali napačna drža telesa. To povzroča bolečine v mišicah, ker se pojavijo drobne natrganine. V mišicah se poleg tega kopiči mlečna kislina, čemur posledično sledi bolečina. V mišicah je premalo kisika, zato se pojavijo bolečine v mišicah.


V nekaterih primerih, ko so bolečine v mišicah posledice revmatizma, je seveda treba k problemu pristopiti drugače in z drugimi metodami.

Bolečine v mišicah in diagnoza/specialistični pregled na osnovi ortopedske medicine

Ker so vzroki za bolečine v mišicah tako raznoliki, je treba pred terapijo natančno določiti povod za bolečino v mišicah. S specialističnim pregledom na osnovi ortopedske medicine bomo v našem fizioterapevtskem centru podrobno preučili vzroke za bolečine v mišicah. Nato bomo za odpravo bolečine v mišicah s strokovnim osebjem določili terapijo, ki bo na vaše bolečine v mišicah najugodneje vplivala. Terapija se namreč razlikuje glede na to, ali je bolečina v mišicah posledica preobremenjevanja mišic, nepravilne drže ali pomanjkanja gibanja ali pa je do bolečine v mišicah prišlo zaradi revmatičnih obolenj, ki se lahko povezujejo tudi z bolečinami v sklepih.

Bolečine v mišicah in izbira ustrezne terapije s pomočjo strokovnjakov

Zoper bolečino v mišicah, ki je posledica pretirane ali pomanjkljive fizične aktivnosti in napačne drže, je temeljni vzrok za bolečine v mišicah pomanjkanje kisika. Za odpravo bolečine v mišicah je zato najpomembneje, da izboljšamo prekrvavitev tkiv in poskrbimo za zadostno preskrbo s kisikom.


Tudi zoper bolečino v mišicah pri revmatičnih obolenjih so v našem centru za fizioterapijo na voljo različne terapije in masaže, ki olajšajo bolečine v mišicah ali jih celo odpravijo.


Za specialistične preglede in terapije po poškodbi ni čakanja. Nudimo tudi pomoč na domu.

Med over net, MON, FORUM: Fizioterapija in masaže FORUM: Fizioterapija in masaže

BLOG:Fizioterapija Barbara Purkart

Barbara Purkart, fizioterapevtski center