Bolečine v kolkih in vzroki za bolečine v kolku

Bolečine v kolkih so zelo pogoste bolečine. V kolku se pojavijo iz različnih vzrokov. Bolečine v kolkih so lahko bodisi posledice obolenja sklepa, mišic ali drugih struktur lahko pa je vzrok za bolečine v kolku tudi kje drugje. Bolečine v kolkih se namreč lahko pojavijo tudi, če vzrok zanje ni v samih kolkih. Bolečine so lahko tudi posledica nepravilnosti v hrbtenici. Bolečine v kolkih so lahko povezane tudi z dolgotrajnim sedenjem ali nepravilno telesno držo. Fizioterapijo zaradi bolečine v kolkih najpogosteje potrebujejo ljudje z obrabo kolka ali po zlomu kolka, seveda pa tudi po operaciji kolkov.

Bolečine v kolkih in diagnoza/specialistični pregled kolkov na osnovi ortopedske medicine

Bolečine v kolku niso mačji kašelj. V našem centru najprej skušamo natančno določiti vzrok za bolečino v kolku. S pacientom se pogovorimo, kdaj so se bolečine v kolku začele, kakšne vrste bolečine v kolkih se pojavljajo in kako trajne so. Pogovoriti se je treba tudi o načinu življenja, ki je morda povezan s kolki oz. ali bolečine povzroča ravno stil življenja.


Nato pacienta, ki ima bolečine v kolku pregledamo po sistemu za preiskavo vsakega sklepa v telesu, ki ga je osnoval kirurg dr. med. J. Cyriax. S tem lahko bolečine v kolkih in vzroke za bolečine v kolku natančno določimo. Šele na podlagi specialističnega pregleda, na osnovi ortopedske medicine določimo diagnozo in terapijo zoper bolečine v kolkih. Bolečine v kolkih so posledica okvare gibalnega aparata, ki morda ne potrebujejo kirurškega posega, temveč jih lahko odpravimo s samo fizioterapijo.


Bolečine v kolkih - izbira ustrezne terapije za bolečine v kolku

Na specialističnem pregledu, ki je osnovan na ortopedski medicini, bomo ugotovili, kaj natančno se dogaja z vašimi kolki. Bolečina ima lahko različne vzroke. Če želimo odpraviti bolečine v kolkih, se moramo zavedati, da lahko s terapijo bolečine tudipovsem odpravimo, vendar moramo za dolgoročno odpravo bolečine v kolkih predvsem odpraviti vzroke.


V ta namen bomo najprej strokovno izbrali terapijo, ki bo zmanjšala oz. odpravila bolečine v kolku. Nato pa vam bomo, da bi preprečili ponoven nastanek bolečine v kolkih, oblikovali individualen program, s katerim bomo preprečili, da bi se bolečine v kolku ponovno pojavile.

Za specialistične preglede in terapije po poškodbi ni čakanja. Nudimo tudi pomoč na domu.

Med over net, MON, FORUM: Fizioterapija in masaže FORUM: Fizioterapija in masaže

BLOG:Fizioterapija Barbara Purkart

Barbara Purkart, fizioterapevtski center