Zvočna (akustična) izolacija sten za miren in kakovosten sen

Človek že po naravi ne prenese pretiranega hrupa. V blokih lahko pričakujemo nezaželene zvoke ne le od zunaj, ampak tudi od naših sosedov (spodnjih, zgornjih, levih, desnih in tistih čez hodnik). Tudi v samostojni hiši so lahko zvoki med prostori moteči. Zato se ukvarjamo z zvočno izolacijo sten. Strokovno obdamo tako prostore s protihrupnimi ploščami ali s toplotno in zvočno izolacijo FonaTerm iz kosmičev tekstilnih ostankov za zaščito pred zvoki sosedov, kot tudi stavbe s protihrupnimi ograjami za zvočno izolacijo pri cestah in železniških progah.

 

Zvočna izolacija - protihrupne ograje

 

Zvočna izolacija in absorpcija zvoka – katero rešitev potrebujete?

Ukvarjamo se z izboljšavo akustike v prostoru. Ne glede na to, ali potrebujete zvočno izolacijo, da preprečite vdor zvoka v prostor, ali pa rešitev za absorpcijo zvoka za zvok brez odmevov in boljšo kakovost zvoka v prostoru. Poleg zvočne izolacije sten izvajamo namreč tudi suhomontažna dela akustičnih prostorov – od šol do glasbenih dvoran in studijev. Gre za dva popolnoma različna želena učinka in rešitvi.

 

Zvočna izolacija sten – osnovni pristopi k akustični izolaciji

Ločimo dve glavni skupini zvoka, glede na njegov vir. V prvi skupini so moteči zvoki, ki nastajajo v prostoru in se širijo po zraku. V drugi skupini pa so udarni zvoki, ki nastajajo z udarjanjem ob tla ali stene in se tudi širijo po tleh, stenah ali drugih konstrukcijah. Zvok ustavijo le tri stvari:

1.  Prazen prostor ali razdalja.

2.  Masa. Debelejši je zid, bolje deluje.

3.  Dušenje udarnih zvokov z manjšanjem vibracij, npr. s tem, da morajo potovati skozi več materialov različnih gostot.  

 

Glede na to, lahko zaključimo, da dobra zvočna izolacija stene pomeni, da stena ne sme imeti odprtin, ki bi omogočale širjenje zvoka. Mora biti kompaktna. Prav tako velja, da večja kot je njena masa glede na njeno površino, bolje je. Obenem pa mora biti tudi čim bolj togo vpeta v strop, tla in sosednji steni, da ne zaniha in s tem omogoči prehod zvoka. Torej bi najboljšo akustično izolacijo pričakovali pri težki uliti betonski steni in najslabšo pri suhomontažni pregradni steni. A to bi bilo zelo nepraktično z vidika arhitekture in statike, zato je predvsem v zadnjih letih prišlo do razmaha različnih »lahkih« rešitev.

 

Zvočna izolacija sten: ali ste prepričani, da potrebujete dodatno zvočno izolacijo sten?

Preden se lotite zvočne izolacije sten, preverite še, če moteči zvok v resnici ne prihaja od vaših oken. V tem primeru bi bila dodatna zvočna izolacija sten nesmiselna. Zamenjate raje okna. Pri menjavi se dobro pozanimajte glede stopnje izolacije novih oken, za občutno akustično izolacijo je vedno potrebno okno z dvojno zasteklitvijo. Pravijo, da šele, ko so vaša okna tako tiha kot vaše stene, začnite razmišljati o dodatni zvočni izolaciji sten.

 

Za več podrobnosti o zvočni izolaciji sten stanovanja vas vabimo, da obiščete našo spletno stran!

 

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
Evromojster d.o.o.
Naslov
Ulica Lili Novy 44
1000 Ljubljana
Spletna stran
E-pošta
01 422 88 99
041 630 383
Seznam fraz
Zvočna izolacija sten, zvočna izolacija
ZEMLJEVID