Izdelava mansarde: gradnja ali urejanje obstoječe mansarde

Mansarde so bila prvotno manjvredna stanovanja, ki pa so z razvojem izolacijskih vedno boljših materialov postala najbolj privlačna stanovanja ne glede na letni čas. Urejanje mansarde se loteva vedno več ljudi predvsem zaradi prostornosti in razgibanosti. Obenem pa so mansarde rešitev tudi za finančno in prostorsko stisko največkrat mladih družin. Vsekakor pa je ob izdelavi mansarde največ pozornosti potrebno nameniti pravilni izvedbi obloge podstrešja in izolaciji. Gradnja mansarde je lahko tudi projekt, ki se ga lahko lotite sami, a vam priporočamo, da se za delo raje obrnete na naše strokovnjake. S tem si boste prihranili veliko časa in živcev, profesionalna izdelava mansarde pa vam bo prihranila tudi marsikateri kasnejši strošek, čeprav zna biti začetna cena malo višja.

 

Mansarde

 

Vrstni red postopkov pri gradnji mansarde

Urejanje mansarde zajema več posegov v inštalacije (vodovod, odtoki, elektrika, ogrevanje), ki lahko potekajo tudi vzporedno. Pri izdelavi mansarde morate biti pozorni na kasnejšo na uporabo prostorov. Kljub temu, da gre običajno za prostorno stanovanje, pa ni običajnih ravnih sten za pohištvo ali nemoteno gibanje. Zato pred začetkom gradnje mansarde poleg o razporeditvi prostorov premislite tudi o postavitvi pohištva in čim boljši izrabi prostora. Ko je potek inštalacij znan se šele lahko začne postavljati suhomontažni sistem. Cena vseh posegov, ki jih zajema izdelava mansarde, je odvisna od:

  • obsega potrebnih posegov (obstoječe inštalacije, obsega del, ki bi jih želeli izvesti v lastni režiji itd.),
  • velikosti mansarde in količine potrebnih materialov,
  • zahtevnosti oblik površin,
  • kakovosti izbranega materiala…

 

V podjetju EVROMOJSTER vam nudimo vse od izrisa ideje, priprave projekta izdelave mansarde do izvedbe. Pri oblikovanju vam svetuje tudi naš arhitekt.

 

Gradnja mansarde postaja preprostejša s suhomontažnimi sistemi

Izdelava mansarde je postala hitrejša in preprostejša z razvojem t.i. suhe gradnje. Suha gradnja je montažni sistem (tudi suhomontažni sistemi), ki temelji na skladanju mavčno kartonastih plošč na pod-konstrukcijo iz profilov. Suhomontažni sistemi se razlikujejo za uporabo na stropu ali na steni, v suhih ali vlažnih prostorih ali če želite večjo protipožarno varnost. Vsebujejo pa tudi razne druge artikle (npr. sekundarne kritine in parne ovire ipd.). Veliko pozornosti je pri gradnji mansarde potrebno nameniti izolaciji. Če želite, da vaša mansarda postane udoben in varen bivalni prostor, morate poskrbeti za:

 

Namig pred začetkom gradnje mansarde: kdaj so potrebna gradbena dovoljenja?

Če urejanje mansarde ne zahteva spremembe strehe, konstrukcije ali zunanjega videza ter namembnosti mansarde oziroma gre za investicijska vzdrževalna dela, ne potrebujete gradbenega dovoljenja. V nasprotnem primeru pa, če gre za izdelavo mansarde in nameravate posegati v konstrukcijo stavbe ali če spreminjate neizdelano mansardo v bivalne prostore, potrebujete predpisana dovoljenja in soglasja.

 

Za več podrobnosti o pravilni sestavi mansarde in o naših izkušnjah ste vabljeni k obisku naše spletne strani!


VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
Evromojster d.o.o.
Naslov
Ulica Lili Novy 44
1000 Ljubljana
Spletna stran
E-pošta
01 422 88 99
041 630 383
Seznam fraz
mansarda
ZEMLJEVID