Kaj vse je potrebno vedeti o kontaktnih lečah?

Leče so medicinski pripomoček, ki ga je treba skrbno izbrati in natančno upoštevati navodila zdravnika oftalmologa. Nekaj časa traja, da se jih privadimo, potem pa so izredno praktične. Lahko celo izberete barvne leče za oči, s katerimi si popravite dioptrijo in spremenite videz.

Kontaktne leče

Ko enkrat veste, kaj potrebujete, lahko leče naročate tudi v spletni trgovini. E-trgovina Clarus vam ponuja vse vrste leč, pa tudi tekočino za leče in druge produkte.

Izbira pravih kontaktnih leč

Na trgu je ogromno različnih leč. V osnovi se razlikujejo po namembnosti, trajanju uporabe in proizvajalcu. Po nasvetu zdravnika se lahko odločite za dnevne, 14-dnevne ali mesečne leče. Pred nakupom morate dobro razmisliti kaj bi vam najbolj ustrezalo glede na vaš življenski slog.

Uporabljate jih lahko samo tako dolgo, kot je navedeno na embalaži in tudi, če leč za oči ne nosite vsak dan, jih morate po pretečenem roku zavreči. Zelo pomembno na zdravje oči vpliva absorpcija kisika, zato nikar ne pozabite preveriti, ali izbrane leče za oči prepuščajo dovolj kisika. S tem je močno povezano tudi udobje pri nošenju. Proizvajalci z različnimi metodami skrbijo, da leče čim bolje "dihajo".

Pogosto so mehke kontaktne leče sestavljene iz silikonskega hidrogela, ki zaenkrat še najbolje prepušča kisik do očesa.

Preberite tudi več o barvnih lečah >>

Enodnevne kontaktne leče14-dnevne lečeMesečne kontaktne leče

Vstavitev leče v oko

Prvo pravilo, ki ga morate poznati za vstavitev leče v oko je, da to vedno počnete s čistimi rokami. Umijte se z milom (naj ne bo preveč mastno ali močno odišavljeno) ter si roke posušite z brisačo, ki ne pušča vlaken. S suhimi rokami se nato lotimo postopka. Vstavitev leče v oko je na začetku lahko nekoliko težavna, a morate vztrajati in vaditi, pa se boste navadili, da vam postane rutina.

Vstavitev kontaktne leče v oko

Vedno začnite z istim očesom, da preprečite napako vstavitve napačne kontaktne leče. S kazalcem povlecite lečo iz embalaže in jo izperite s tekočino za leče. S sredincem iste roke navzdol potegnite spodnjo veko, z drugo roko pa si pomagajte, da dvignete zgornjo veko. Eden lažjih načinov je, da pogledate vstran in leče položite (večinoma) na beločnico. Spustite veke in premikajte oko, da se leča dobro namesti.

Zakaj je potrebna tekočina za leče?

Voda in leče nikakor ne gredo skupaj. Za čiščenje in shranjevanje je treba uporabljati posebno tekočino za leče. Če vam je zmanjka, je nikakor ne nadomeščajte z vodo iz pipe, saj lahko pride do resnih okužb oči. Za vlaženje prav tako ne smete uporabljati sline. Naloga tekočine za leče je, da jih očisti, dezinficira in navlaži. Poskrbi za sterilnost in udobnost pri nošenju, prav tako pa za daljšo življenjsko dobo leče. Tekočina za leče ima zanesljiv protivnetni in protibakterijski učinek.

Sestava tekočine za leče

Pri tekočini za leče je sestava zelo pomembna, še posebej prisotnost hialuronske kisline, ki je aktivna učinkovina: varuje roženične celice, zmanjša pogostost mežikanja in vzdržuje navlaženost. Glede na sestavo lahko ločimo večnamenske tekočine za leče in tekočine s peroksidom. Večnamenska tekočina je primerna za splakovanje, čiščenje, shranjevanje, vlaženje in dezinfekcijo. Tekočina za leče z vodikovim peroksidom vsebuje razredčene kisline, ki odlično odstranijo umazanijo iz leče, a jih ne smete uporabljati za spiranje in direkten stik z očesom. To bi lahko povzročijo opeklino! Uporabite jih lahko, ko leča nato čez noč "počiva" in se kisline nevtralizirajo.

Tekočina za kontaktne leče

Katere druge produkte je še treba imeti pri sebi?

Uporabniki kontaktnih leč za oči morajo poskrbeti, da lahko kjerkoli primerno vstavijo, odstranijo in shranijo svoje leče. Vsakdo potrebuje škatlico ali več njih, kamor se leče pospravijo čez noč in pri prevozu. Čistoča shranjevalne škatlice je prav tako pomembna, zato dobro skrbite zanjo in jo zamenjate na vsaj 3 mesece, lahko še prej. Če imate težave s suhimi očmi, je danes na voljo tudi kar nekaj izdelkov, ki pomagajo pri vlaženju. To so na primer kapljice, umetne solze in mazila.