Kaj moram vedeti, preden se odločim za nakup barvnih leč?

Ljudje se zadnje čase zelo radi odločajo tudi za uporabo barvnih kontaktnih leč. Bodisi zaradi zgolj estetskih razlogov (v tem primeru priporočamo, da se odločite za enodnevne leče, ki jih po uporabi enostavno zavržete in, ko jih potrebujete, odprete nove), ali pa barvne leče kombinirajo z dioptrijo, ki jo potrebujejo.

Barvne kontaktne leče Clarus

Primarna naloga barvnih leč je spremeniti barvo vaših oči, nosite pa jih lahko vsak dan ali pa le ob posebnih priložnostih, kakor vam to bolj ustreza. Barvne kontaktne leče lahko imajo dioptrijo, lahko pa se odločimo tudi samo za barvne leče brez dioptrije. Barvne leče z dioptrijo poleg spreminjanja barve vaših oči popravijo tudi kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem. Na drugi strani pa so barvne leče brez dioptrije leče, ki se nosijo samo iz estetskih razlogov. Takšne leče samo spremenijo barvo naših oči in so brez dioptrije. Najdemo lahko različno obarvane kontaktne leče, od barvnih leč za temne oči do tistih za svetlejše, ki so nekoliko bolj svetlih in prozornejših barv.

Velikokrat se pojavlja tudi vprašanje ali kupiti dnevne barvne kontaktne leče ali leče, ki se nosijo daljše obdobje. Če boste leče nosili le tu in tam se je bolje odločiti za dnevne leče, ki jih po uporabi zavržete. Če pa boste barvne leče z dioptrijo nosili stalno, se lahko odločite tudi za 14 dnevne, mesečne ali celo letne barvne leče.

Barvne leče, ki se trenutno pojavljajo na trgu, lahko razdelimo v tri skupine:

  • Prosojne barvne leče so namenjene osebam z nekoliko svetlejšo šarenico. Pogosto se uporabljajo za povečanje intenzivnosti naravne barve oči.
  • Neprosojne barvne kontaktne leče so nekoliko temnejše od prosojnih barvnih leč in so primerne za vse, ki imajo temnejšo šarenico ali pa želijo povsem spremeniti svojo naravno barvo oči. Na voljo so v različnih barvah: rjavi, zeleni, modri, vijoličasti, lešnikovi, sivi in drugih barvah.
  • Filmske ali gledališčne barvne leče se uporabljajo samo, če hočete doseči močen in poseben učinek, kot so na primer mačje ali vampirske oči.

Barvne leče z dioptrijo

Kje kupiti barvne leče, da bo njihova uporaba varna?

Tako kot uporaba navadnih leč je tudi uporaba barvnih leč varna, vse dokler upoštevamo navodila za nošenje leč, seveda pa moramo biti previdni tudi, kje leče kupimo. Barvnih leč nikakor ni priporočljivo kupovati v nespecializiranih prodajalnah. Posebno pozorni bodite pri nakupu leč preko spleta. Pred dokončno odločitvijo glede nošenja barvnih leč pa se posvetujte z oftalmologom.

Če bi radi nosili barvne kontaktne leče, obvezno obiščite oftalmologa in preverite stanje svojih oči ter se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo povedal, ali so barvne leče najboljša izbira za vas. Tako kot navadne leče, tudi barvne leče ne škodujejo vašim očem, če upoštevate nasvete oftalmologa.

Nakup barvnih leč v Clarus trgovini

Kaj moram vedeti o skrbi za barvne leče?

Leče so sicer dan danes izdelane že iz zelo trpežnih materialov, vendar bodite kljub temu pozorni na to, da barvna leča ne pride v stik z različnimi ostrimi predmeti.

Tako kot pri navadnih lečah, je tudi pri barvnih lečah in barvnih lečah z dioptrijo izjemno pomembno, da poskrbimo za dobro higieno kontaktnih leč. Bistveno vlogo pri negi barvnih kontaktnih leč pa ima tudi tekočina za leče. Ta lečam zagotavlja obstojnost tudi ob neuporabi. Leče po uporabi zmeraj shranite v škatlico, ki ste jo prejeli ob nakupu. Vendar zgolj shranjevanje v raztopini ne bo dovolj, saj je leče potrebno tudi mehansko očistiti. To storimo tako da jih pod curkom raztopine zdrgnemo s konicami prstov. Seveda pa moramo poskrbeti tudi za to, da bo čista škatlica, v katero leče shranjujemo. Tako je najbolje da tudi škatlico speremo z zato pripravljeno tekočino in jo obrnemo okrog, dokler se ne posuši.