Optika Clarus

V optiki Clarus se lahko pohvalimo s 30 letno tradicijo na področju korekcijskih in sončnih očal ter kontaktnih leč.

E-trgovina Clarus

Da bi vam olajšali vsakodnevno rutino nošenja leč smo za vas prenovili spletno trgovino Clarus, kjer lahko z samo nekaj kliki nakupite zalogo kontaktnih leč za krajše ali daljše obdobje. V spletni trgovini najdete tudi tekočine za leče ter druge dodatke, ki so nepogrešljivi pri uporabi kontaktnih leč.

Oglejte si celotno ponudbo E-trgovine Clarus >>

Kaj moramo vedeti o uporabi kontaktnih leč?

Dandanes se vse več ljudi pri izbiri med korekcijskimi očali in kontaktnimi lečami, odloča za slednje. Uporaba kontaktnih leč je namreč izjemno praktična, saj jih vstavimo v oko in lahko na njih preprosto pozabimo, dokler jih zvečer ne odstranimo iz očesa. Ne ovirajo nas pri športu, prav tako pa so nekateri navdušeni nad njimi, zaradi estetskega vidika. Kljub vsemu pa je potrebno biti, sploh v poletnih mesecih, pozoren, da svoje oči še dodatno zaščitimo s sončnimi očali pred UV svetlobo.

Pred nošenjem leč se moramo nujno posvetovati z oftamologom, ki nam bo izmeril dioptrijo in nam pomagal izbrati pravo lečo za naše oko. Z oftamologom se posvetujmo tudi, kadar se odločamo za barvne kontaktne leče brez dioptrije, poleg tega pa bodimo pozorni tudi na to, da barvne kontaktne leče kupujemo v specializiranih trgovinah, kjer bo kakovost leč preverjena, naše oko pa bo tako varno.

Vstavljanje in odstranjevanje leč

Največ težav navadno predstavlja vstavljanje in odstranjevanje leče iz očesa, vendar postopka nista zapletena. Pred obema postopkoma si vedno dobro umijmo roke. Ko si kontaktno lečo vstavljamo v oko jo najprej postavimo na konico prsta (najbolje kazalca ali sredinca) in pogledamo, ali je prav obrnjena. Ko smo to ugotovili, si z levo roko pridržimo zgornjo veko očesa, v katerega si vstavljamo lečo, s prostimi prsti roke, na kateri leča počiva pa si pridržimo spodnjo veko. Poglejmo navzgor in vstavimo lečo. Nato zapremo oko ali nekajkrat pomežiknemo, da se leča namesti.

Vstavljanje kontaktnih leč

Tudi odstranjevanje leče je relativno preprosto, z nekaj vaje pa bo postalo zares enostavno. Kazalec približamo očesu, tako da se dotaknemo spodnjega roba leče in jo nežno povlečemo navzdol do spodnjega dela beločnice. Oko držimo odprto in lečo nežno stisnimo z blazinicami palca in kazalca ter jo odstranimo iz očesa.

Skrb za leče

Shranjevanje kontaktnih lečSeveda pa je potrebno nekaj pozornosti nameniti tudi higieni, ki je pri uporabi leč izjemno pomembna. Tako kot je omenjeno že zgoraj, si pred vstavljanjem in odstranjevanjem kontaktnih leč dobro umijemo roke. Leče shranjujemo v zato pripravljeni tekočini za leče, ki jo kupimo lahko kupite v naši spletni trgovini. Leč nikakor ne smemo hraniti v vodi ali jih spirati pod vodo, saj se v vodi nahajajo mikroorganizmi, ki lahko povzročijo okužbo. Seveda pa je potrebno poskrbeti tudi za mehansko čiščenje leč. To naredimo tako, da jih pod curkom tekočine za leče zdrgnemo z blazinicami prstov. Enako naredimo s posodico za leče, ki jo pred naslednjo uporabo tudi dobro posušimo.