Je bolje izbrati kontaktne leče ali očala?

Veliko ljudi se sprašuje, ali se odločiti za kontaktne leče ali očala. Dejstvo je, da so kontaktne leče izjemno praktične, saj vas ne bodo ovirale pri športu, prav tako so nekaterim ljubše iz estetskega vidika, vendar veliko posameznikov še zmeraj skrbi kako bodo leče vstavili in kako se bodo obnesle v njihovih očeh. Pri nas vam ponujamo nekaj nasvetov, da bo nošenje kontaktnih leč enostavno in udobno.

Preberite več o lečah z dioptrijo >>

Kako pravilno vstaviti in odstraniti kontaktno lečo?

Pred vstavljanjem oziroma odstranjevanjem kontaktne leče poskrbite, da bodo vaše roke zares čiste, saj boste tako preprečili marsikatero neprijetno okužbo. Kar koli že je na vaših rokah, bo ob dotiku s kontaktnimi lečami prešlo v vaše oči. Roke si umijte s proti mikrobnim milom in jih temeljito osušite, preden se z njimi dotaknete kontaktnih leč. Pred dotikanjem kontaktnih leč se izogibajte uporabi krem ali mil in losjonov na osnovi olj, saj lahko umažejo leče ali na njih pustijo oljno plast, kar bo kvarilo vaš vid. Dobro je tudi, da pri vstavljanju leče vedno začnemo z istim očesom, saj je tako veliko manj možnosti, da bomo leči po nesreči zamenjali in jo vstavili v napačno oko.

Vstavitev kontaktnih leč

Preden lečo vstavite, je potrebno preveriti, da leča slučajno ni obrnjena narobe (od znotraj navzven). To storite tako, da si lečo postavite na konico prsta in jo podržite proti svetlobi. Če se robovi upogibajo navzven, je leča obrnjena narobe. Če je videti kot skodelica z gladkimi robovi, je leča pripravljena na vstavljanje. Ko je leča obrnjena prav oko držite široko odprto, s prosto roko si pridržite zgornjo veko, da med vstavljanjem leče slučajno ne bi pomežiknili. Medtem ko imate lečo na konici prsta (najbolje kazalca ali sredinca), z drugimi prsti roke, v kateri imate lečo, povlecite spodnjo veko navzdol. Medtem ko si v oko vstavljate lečo, je najbolje pogledati navzgor. Ko je leča vstavljena počasi izpustite veki in za nekaj trenutkov zaprite oko, da se lahko leča umesti. Postopek ponovite še za drugim očesom.

Tudi odstranjevanje kontaktne leče iz očesa ni nič kaj bolj zamudno ali zapleteno. Kazalec počasi približajte očesu, dokler se ne dotaknete spodnjega roba leče. Nato lečo potisnite navzdol do spodnjega dela beločnice. Lečo nato med palcem in kazalcem nežno stisnite in jo odstranite. Postopek pa ponovite še pri drugem očesu. Kontaktne leče za enodnevno uporabo zavrzite, leče za večkratno uporabo pa očistite s tekočino za leče.

Ali obstajajo leče, ki bi jih lahko uporabljal za blizu in daleč hkrati?

Kontaktne leče se lahko uporabljajo za blizu in daleč. Ker pa se s starostjo vid spreminja in posamezniki izražajo potrebo po kontaktnih lečah za blizu in daleč hkrati, so se v zadnjih letih razvile tudi multifokalne leče, ki imajo več različnih con oziroma območjih, pri katerih se spreminja moč glede na to kam usmerimo pogled. Jasen pogled lahko tako dosežemo le z enim parom leč.

Kontaktne leče za blizu in daleč

Ali lahko kontaktne leče uporabljajo tudi otroci?

Veliko vprašanj pa se postavlja tudi o kontaktnih lečah pri otrocih. Starši zdravnike velikokrat sprašujejo, kakšna starost je najprimernejša za uvedbo kontaktnih leč, vendar je dejansko veliko bolj kot starost, pomembna otrokova zrelost pa tudi odgovornost pri ravnanju z lečami. Če razmišljate, ali je vaš otrok zrel za kontaktne leče, samo poglejte njegov odnos do vsakodnevnih odgovornosti. Otroško oko pa je sicer fizično lečo pripravljeno sprejeti že pri šestih mesecih starosti. Otroci so po naravi idealni uporabniki kontaktnih leč, ker nimajo težav s suhimi očmi in drugih težav, ki so povezane s tem, kar se pri odraslih velikokrat pojavlja.

Ali je pri naročilu kontaktne leče pomembna tudi njena velikost?

Pri naročilu kontaktne leče pa moramo biti pozorni tudi na velikost kontaktne leče, ki je odvisna predvsem od velikosti roženice. Glede na to, katere leče so primerne za vas, bo ocenil oftamolog, ki vas bo vodil skozi izbiro kontaktnih leč, poleg tega pa vam bo že v začetnem koraku svetoval ali so za vas primernejše kontaktne leče ali očala. Na okulistični pregled se lahko naročite TUKAJ in oftalmolog vam bo podrobno razločil tudi postopek vstavljanja in odstranjevanja leč iz očesa.

Velikost kontaktne leče