Zgradba sončnega kolektorja in delovanje

Vakuumski kolektorji - GreenLand Systems

Če ste med tistimi, ki bi radi spremenili svoj način ogrevanja in pridobivanja električne energije, vam svetujemo uporabo sončnih kolektorjev. Čeprav so solarni kolektorji na trgu že kar nekaj časa, se zadnjih nekaj let uspešno prebijajo na čelo pred ostalimi klasičnimi gorivi, saj predstavljajo bolj ekološko alternativo. Po takem premiku težijo različni dejavniki, kot so cena vseh neobnovljivih virov energije, vedno večji razvoj ekološkega zavedanja, državne ter mednarodne finančne vzpodbude in seveda napredek tehnologije.

zgradba sončenga kolektorja

Kako deluje sončni kolektor?

Sončni kolektorji delujejo na podlagi vsrkavanja sončnega oz. svetlobnega sevanja. Navadno so nameščeni na najbolj osončeno stran objekta. Mnogo ljudi zmotno meni, da je za dejansko delovanje potrebno direktno sončno obsevanje kolektorjev. Z novimi generacijami in izboljšavami sončni kolektorji zbirajo energijo tudi v difuzni svetlobi, torej v oblačnem vremenu. Ker imajo vse večjo zmožnost vsrkavanja in zadrževanja svetlobne energije, postajajo vse pogostejša izbira novogradenj. V našem podjetju zastopamo sončne kolektorje avstralskega proizvajalca GreenLand Systems, ki delujejo s pomočjo vakuuma, ki učinkovito zadrži pridobljeno energijo. Natančno razlago delovanja sončnih kolektorjev GreenLand Systems si lahko ogledate na spletni strani.

Zgradba vakuumskega sončnega kolektorja

Vakuumski sončni kolektorji spadajo v zadnjo in s tem tudi tehnološko najbolj dovršeno in izpopolnjeno generacijo sončnih kolektorjev. Najpomembnejši sestavni del vsakega vakuumskega sončnega kolektorja se skriva v njegovi vakuumski cevi.

vakuumski sončni kolektor

Zgradba sončnega kolektorja

1. kondenzator: stoji na vrhu toplotne cevi, ter tako služi kot suhi toplotni spoj s toplotnim zbiralnikom;
2. Heat Pipe (toplotna cev): je narejena iz kovine ter speljana po celotni dolžini absorberja;
3. absorber: izdelan iz čistega bakra ter namenjen zbiranju in prenosu sončne toplote;
4. steklena cev: izdelana iz 2,7 mm debelega borosilikatnega stekla, ki slovi po tem, da ima visoko toleranco proti udarcem. Tako vas pri naših vakuumskih kolektorjih ni potrebno skrbeti za poškodbe pri nalivu toče, saj brez poškodbe zdržijo udarce toče do premera 3,5 cm tudi pri pravokotnem udarcu
5. visoki vakuum: vsaka naša steklena cev je izpraznjena do stopnje vakuuma ene tisočine Pa, kar pomeni, da skoraj popolnoma prepreči izgubo toplote zaradi konvekcije.

Bio Planet d.o.o. | Zgradba sončnega kolektorja - povezave do naše spletne strani: