Sončni kolektorji so vedno boljša alternativa ostalim energentom

Ker cena sončnih kolektorjev vztrajno pada zaradi vse večjega pritiska s strani različnih organizacij in vlad, postajajo vedno boljša alternativa v primerjavi z ostalimi fosilnimi energenti. Sončno energijo, ki jo pridobivamo s pomočjo solarnih kolektorjev, lahko uporabljamo za pridobivanje elektrike, za ogrevanje vode, za poganjanje majhnih naprav itd. Prav tako lahko sončne kolektorje izkoristimo za napajanje razsvetljave tako v zunanjih prostorih kot tudi notranjih. Medtem ko se cene ostalih energentov dražijo, cene sončnih kolektorjev padajo in trenutno je na svetu več povpraševanja kot ponudbe za kakovostne solarne kolektorje.

solarni kolektor

Zmogljivi solarni kolektorji so ekonomsko upravičena naložba, saj pridelajo dvakrat več energije


Naložba v sončno energijo oz. solarne kolektorje je vedno bolj upravičena, saj cene kolektorjev padajo, medtem ko cene ostalih virov energije rastejo. Prav tako moramo upoštevati razne spodbude vlad, ki ponujajo subvencije za nakupe sončnih kolektorjev. Pri tem je potrebno biti pozoren, da se pri nakupu odločimo za dovolj zmogljive sončne kolektorje, ki lahko pridelajo tudi do dvakrat več energije na leto kot pa bolj konvencionalni solarni kolektorji. Nova tehnologija omogoča, da za manjše stroške pridobimo več energije, predvsem skozi nove generacije sončnih kolektorjev, kot so vakuumski cevni sončni kolektorji, ki so veliko bolj zmogljivi kot solarni kolektorji iz preteklosti, in lažji za montažo in vzdrževanje.

NAJCENEJŠI SONČNI KOLEKTORJI

solarni kolektorji


Za trajnostno prihodnost: uporaba sončnih kolektorjev in moč sončne energije


Izkoriščanje sončne energije z uporabo sončnih kolektorjev je izredno pomembno za trajnostni razvoj v prihodnosti, za ohranitev ekološkega ravnotežja ter za zmanjšanje onesnaževanja in različnih emisij, ki jih vdihavamo na dnevni ravni. Trenutno so nekatere države in njihovi prebivalci odvisni od razmer na trgu energentov v tujini, vpliv le teh pa se bi z večjo uporabo sončnih kolektorjev zmanjšal. Tako bi dosegli relativno mero neodvisnosti od vseskozi spreminjajočih se razmer in cen na trgu. Zanimivo dejstvo je to, da v eni uri sonce izseva na zemljo več solarne energije, kot pa jo lahko porabi celotno prebivalstvo v enem letu, kar pomeni, da bomo z naprednimi tehnologijami in raziskavami sončnih kolektorjev lahko veliko bolje izrabili sončno energijo. Predpostavljajo, da bo do leta 2040 polovica energije pridobljena iz obnovljivih virov.

Več o sončnih celicah:https://www.vsi.si/energie/soncne-celice