Sončne celice - energija sonca je čista, obnovljiva in brezplačna

Sončne celicepredstavljajo eno od idealnih rešitev učinkovite uporabe sončne energije. Čeprav je vsolarno ogrevanje sanitarne vodein prostorov s sončnimi celicami treba vložiti nekaj denarja, pa se nam investicija že kmalu obrestuje.Solarno ogrevanjeje možno tudi s sončnimi kolektorji. Medtem ko sončne celice spreminjajo sončno svetlobo v električno energijo, pa sončni kolektorji sončno energijo izrabljajo zasolarno ogrevanjesanitarne vode in prostorov.

Energija soncapredstavlja obnovljiv vir energije. To pomeni, da ni nevarnosti, da bi zmanjšala svoje rezerve. Četudi sonce izgine za oblake, se spet pojavi in vrne s polno močjo. Verjetno ena od glavnih prednosti sončne energije pa je ta, da energija sonca ne onesnažuje. V nasprotju z naftouporaba sončne energijene oddaja toplogrednih plinov, prav tako njena pridobitev ne škoduje ekosistemom z izkopavanji ali izlitji. Energija sonca je tudi brezplačna. Ko imate pripravljene sončne celice, te ne potrebujejo nobene dodatne energije za zagon.Sončna energijaje neverjetno vsestranska. Z njeno pomočjo lahko napajate vse mogoče naprave, vključno z avtomobili, grelniki vode, fontanami, stavbami in celo sateliti.

sončne celice cenikenergija sonca Energie

Solarno ogrevanje sanitarne vode s sončnimi celicami možno tudi pozimi

Proces pretvorbe, imenovanfotovoltaika, je zanesljiv in kot edini vir energije potrebuje svetlobo. Naslednja pozitivna plat tovrstnega načina pridobivanja energije je v tem, da je delovanje sončne celice mogoče tudi v slabem vremenu in pozimi, le da je takrat pridobljena elektrika iz sonca skromnejša kot v lepem vremenu. Če je vreme delno oblačno z mehkimi oblaki, bodo sončne celice proizvedle približno polovico energije, kot bi je na sončen dan. Če so oblaki temni in težki, pa se raven proizvodnjeelektrične energijelahko spusti na pet do deset odstotkov. Sistem ima seveda navadno podporo običajne električne napeljave, ki vskoči, kadar ni dovolj sončnih žarkov za učinkovitosolarno ogrevanje vode.


Sončna celica (cena je ugodna) proizvaja napetost okrog 0,5 V in tok okrog 200 A/m2. Da bi dobili primerno napetost oziroma moč, se lahkosončne celice združujejo zaporedno in vzporedno. Tako dobimo module sončnih celic v obliki plošče (panel), na katero so celice pritrjene in zaščitene pred podnebnimi in drugimi vplivi. Moduli se zlagajo eden ob drugem v fotonapetostne ravne kolektorje. Kolektorji skupaj z ostalimi potrebnimi elementi (pretvorniki, regulatorji, akumulatorji itd.) tvorijo fotonapetostni sistem. Fotoelektrične sisteme je enostavno namestiti, so zanesljivi in zahtevajo leminimalno vzdrževanje.

Zato nikar ne odlašajte, odločite se za sončne celice insolarno ogrevanjesanitarne vode. Naj vas že danes ogreje obnovljiva, brezplačna inokolju prijazna energija sonca.

VEČ O CEVNIH KOLEKTORJIH