Kolektorji za vodo - najugodnejši način za oskrbo s toplo vodo


Kolektorji za vodo postajajo vse bolj razširjen način alternativnega pridobivanja tople vode. Zmogljivost sodobnih kolektorjev za ogrevanje vodeje tolikšna, da niso več primerni le za potrebe gospodinjstev (sanitarna voda in voda za ogrevanje prostorov), ampak se vse pogosteje uporabljajo tudi za segrevanje vode v industrijskih obratih. Največja prednost, ki jo ponujajo kolektorji za vodo, je zagotovo precejšnje znižanje porabe električne energije, kar seveda pomeni tudi velik prihranek.

vakuumski kolektorji za vodo EnergieKako kolektorji za vodo delujejo?


Ključni fazi delovanja kolektorjev za vodo sta zbiranje in shranjevanje sončne energije oziroma toplote, specifike pri načinu delovanja pa so odvisne predvsem od vrste izbrane naprave. Sprva so se uporabljali t. i. ploščati sončni kolektorji za vodo, katerih delovanje je bilo v veliki meri pogojeno z vremenskimi razmerami, njihova montaža pa je bila precej težavna. Razvoj tehnologije je poskrbel za postopno uveljavitev različnih tipov vakuumskih kolektorjev za vodo. Trenutno najučinkovitejši so nedvomno vakuumski kolektorji za vodo s toplotno cevjo, ki zagotavljajo minimalne izgube toplotne energije in so enostavni za nameščanje, segrevanje vode pa poteka nemoteno vse dni v letu.

kolektorji za vodo EnergieKolektorji za vodo tudi ekološka izbira


Poleg ekonomskih razlogov za nakup sončnega kolektorja za sanitarno vodo je vsekakor smiselno izpostaviti tudi ekološki vidik. Kolektorji za ogrevanje vodenamreč ne predstavljajo zgolj najbolj ugodnega načina segrevanja vode, ampak so tudi okolju prijazna izbira, saj med njihovim delovanjem ne prihaja do emisij, škodljivih za ozračje. Vse prej kot nepomemben pa je tudi podatek, da se kakovostni kolektorji za vodo ponašajo tudi z izjemno dolgo življenjsko dobo - njihovo nemoteno delovanje je tako v večini primerov, ob ustreznem vzdrževanju, celo daljše od 30 let.

Več informacij o ploščatih sončnih kolektorjih:https://www.vsi.si/energie/vakuumski-ali-ploscati-soncni-kolektorji

CEVNI KOLEKTORJI