Samooskrba z elektriko od A do Ž in kako poteka

Samooskrba z elektriko je mikaven koncept, ki je deležen vedno večjega zanimanja. Nemalo ljudi, oziroma gospodinjstev, se je že odločilo za to možnost, obenem pa obstaja še precej več tistih, ki se za zdaj zgolj spogledujejo z idejo cenejše in okolju prijaznejše energije.

Če spadate v to skupino tudi sami, poskušate najverjetneje zbrati čim več informacij o tem, kako sploh poteka samooskrba z električno energijo, kaj vse je potrebno za priklop modulov, kakšni so stroški začetne investicije, kako hitro se bo naložba povrnila, kolikšna naj bo moč sončne elektrarne... Vprašanj je veliko in še več se vam jih bo postavilo, ko boste na tem, da se odločite za nakup.

Zato smo v podjetju EPEU d. o. o. pripravili kratek vodič, ki združuje osnovne informacije za vse, ki vas zanima energetska samooskrba z elektriko, vse o osnovnem pomenu, o prodaji energije v omrežje, o subvenciji, ki jo lahko pričakujete in mnoge druge podatke, ki bi jih naj poznali preden se spustite v investicijo.

Samooskrba z elektriko

Kaj natančno sploh pomeni energetska samooskrba z električno energijo?

Energetska samooskrba z elektriko ne pomeni, da je končni odjemalec popolnoma neodvisen od distribucijskega omrežja za električno energijo. Potreben bo namreč priklop na omrežje, predvsem zato, ker je tako mogoča oddaja morebitnih viškov, ki jih bo proizvedla vaša domača sončna elektrarna, kadar je količina proizvedene energije manjša od vaših potreb, pa vam to, da ste priklopljeni na omrežje, omogoča odjem manjkajoče količine.

Pri tem naj vas opozorimo, da boste morali še naprej plačevati strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE, saj gre za zneska, ki nista odvisna od energetske porabe.

Samooskrba z električno energijo

Samooskrba z elektriko in letni obračun energetske porabe

Pri obračunavanju energetske porabe, oziroma porabe elektrike v posameznem koledarskem letu, pride pri malih sončnih elektrarnah v poštev, tako imenovani net metering oziroma neto merjenje. Gre za obračun, ki se pripravi enkrat letno, pri čemer je bistvena razlika med proizvedeno in porabljeno električno energijo.

Za obračun je uporabljena enotna tarifa na podlagi dvosmernega števca. Če ste v posameznem letu ustvarili višek elektrike, se presežna količina odda v distribucijsko omrežje, po drugi strani pa morate v primeru, da ste del električne energije prevzeli iz omrežja, doplačati razliko. Omrežje je torej nekakšen virtualni hranilnik električne energije, ki predstavlja osnovno varovalo.

Skrb, da samooskrba z električno energijo ne bi mogla zadostiti vsem vašim potrebam (npr. zaradi orientacije strehe, ki ni najbolj ugodna za postavitev sončne elektrarne) in da bi posledično ostali brez elektrike, ko bi jo najbolj potrebovali, je torej odveč. Seveda pa morate v primeru manj ugodnih okoliščin, v katerih je možna zgolj delna energetska samooskrba z elektriko, računati na to, da bo za povrnitev stroškov začetne investicije potrebno nekoliko daljše obdobje.

Če je na primer streha, na kateri bo potekala montaža sončne elektrarne, obrnjena proti zahodu ali vzhodu, je to vsekakor manj ugodno, kot če bi bila možna postavitev na strehi, orientirani proti jugu. Vendar pa to seveda še ni razlog za opustitev načrtov.

Tudi zgolj delna električna samooskrba se vam vsekakor izplača. Obdobje, ki je potrebno za povrnitev naložbe, je običajno dolgo od 7 do 10 let, energetska samooskrba z elektriko pa nato traja minimalno 25 let. Glede na konstantno višanje cen energentov, lahko v prihodnosti pričakujemo nadaljnje dražitve, zato je povsem možno, da se vam bo začetna investicija povrnila še v krajšem času kot je predviden.

Energetska samooskrba

Samooskrba z električno energijo in možnost pridobitve subvencije

V javnem pozivu slovenskega EKO sklada, so navedene natančnejše informacije o pogojih, ki jih je treba izpolnjevati, če želite pridobiti nepovratna finančna sredstva. Ta so namenjena vsem tistim, ki jih zanima energetska samooskrba z električno energijo. Tam je določena tudi maksimalna višina sredstev, ki jih je mogoče pridobiti.
Znesek je v osnovi odvisen predvsem od nazivne moči naprave za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov. Hkrati pa vam pripada še delna povrnitev stroškov postavitve oziroma montaže in priklopa naprave za pridobivanje elektrike ter stroškov, ki jih predstavlja nakup dodatkov za električno inštalacijo in opreme.

Samooskrba z elektriko

Komponente, s katerimi bo možna zares učinkovita električna samooskrba

To, kako učinkovita bo energetska samooskrba in kako hitro lahko pričakujete povrnitev investicije, je odvisno od različnih dejavnikov. Kot smo že omenili, je eden od njih mesto namestitve, ki vam je na voljo, vendar to še zdaleč ni edino, kar vpliva na učinkovitost sistema za pridobivanje elektrike s pomočjo sončne energije. Posebej pomembna je seveda kakovost samih komponent.

V podjetju EPEU d. o. o., vam zagotovimo vrhunske fotovoltaične komponente, ki so proizvod nekaterih od najbolj uveljavljenih proizvajalcev na svetu. Pri montaži sončnih elektrarn med drugim uporabljamo komponente znamke SolarEdge, ki se lahko pohvalijo z nadpovprečno močjo. Medtem ko je pri klasičnih inverterjih izkoristek linije modulov enak kot pri modulu z najslabšim izkoristkom, pri inverterjih SolarEdge ni te težave.

Modul z najslabšim izkoristkom torej nima tako velikega vpliva, kar je predvsem zasluga optimizatorjev moči, ki so priklopljeni na posamezne fotonapetostne module za pridobivanje elektrike, s čimer se poveča izkoristek energije.

Dodatna odlika komponent SolarEdge je nadpovprečna varnost, omeniti pa je treba še izjemno praktično možnost naprednega spremljanja. Delovanje sistema lahko preverite praktično kjer koli in kadar koli, in sicer s pomočjo svojega telefona ali tabličnega računalnika.

Z veseljem vam podrobneje predstavimo lastnosti komponent, ki jih uporabljamo pri delu, in njihove številne prednosti. Verjamemo, da smo pravi naslov za vse, ki vas zanima resnično učinkovita, varna in udobna energetska samooskrba z električno energijo.

Če želite, da za vas pripravimo okvirno ponudbo, nam pošljite pisno povpraševanje. Informativna ponudba bo pripravljena v najkrajšem možnem času. Če se boste odločili za naslednji korak, bo sledil ogled objekta, ki bo vključeval vse potrebne meritve, na podlagi zbranih informacij pa bomo pripravili še končno ponudbo.

Samooskrba z električno energijo

Samooskrba z sončno elektrarno in varovanje okolja

Za konec je čas, da spregovorimo tudi o tem, kako pomembno je varovanje okolja. Sončne elektrarne spadajo v skupino, ki proizvaja čisto energijo, prav tako je onesnaževanje pri sami izdelavi potrebnih komponent zmanjšano na minimum. Pri nas se iz obnovljivih virov proizvede le dobrih 20 odstotkov elektrike, zato je spodbuda države s finančno pomočjo izjemno pomembna.

Razmislite o samooskrbi z elektriko in preračunajte kakšne zneske boste prihranili na letni ravni. Mesečni stroški se vam bodo občutno znižali, kar velja za veliko prednost domačih elektrarn, prihranjeni denar pa boste lahko porabili v druge namene. Postali boste energetsko neodvisni in elektrika vam bo vedno na voljo. Če vas skrbi montaža sončnih celic, nikar ne skrbite. V podjetju imamo ogromno izkušenj, zato jo bomo izvedli natančno, hitro in kvalitetno.

Energetska samooskrba