Pridobivanje električne energije iz sonca, vetra in vode

Pridobivanje električne energije iz sonca, vetra in vode je ključnega pomena za zmanjšanje vpliva človekovih dejavnosti na okolje, saj narava propada pred našimi očmi. Zavedati se je treba, da bomo skupaj z njo propadli tudi mi, oziroma naši otroci, zato je treba nekaj storiti že danes, ne jutri ali pojutrišnjem. Vsak lahko prispeva in mnogi se tega že zavedamo. Samooskrba z električno energijo je vprašanje, s katerim se vsakodnevno sooča vse več ljudi.

Tradicionalni viri, ki se jih uporablja za pridobivanje električne energije (fosilna goriva kot so nafta, plin, premog), močno obremenjujejo okolje, saj sproščajo velike količine toplogrednih plinov v ozračje, ti pa prispevajo k njegovemu segrevanju. Pri njihovi uporabi se ustvarjajo ogromne količine odpadkov, ki vplivajo na vodne poti in tla. To so največkrat škodljive kemikalije, pepel in težke kovine, ki so praktično neuničljive.

Ker so fosilna goriva omejeni naravni viri, se ti ne obnavljajo, zato prihaja do izgube biotske raznovrstnosti in motenj naravnega ravnovesja. Posledično se njihove cene konstantno dvigujejo in danes segajo že skoraj v nebo. Tudi sami procesi pridobivanja elektrike iz fosilnih goriv, sproščajo ogromno odpadne toplote, ki vpliva na segrevanje okolja. Še bi lahko naštevali, saj je škodljivih vplivov ogromno, pa naj bo dovolj.

Zaradi vseh omenjenih razlogov, se vse več osveščenih ljudi, ki jim ni vseeno kaj bodo pustili svojim otrokom, obrača k obnovljivim virom energije, za najbolj priljubljeno danes pa velja pridobivanje električne energije iz sonca.

Pridobivanje električne energije iz sonca

Pridobivanje električne energije iz sonca je cenovno dostopno vsem

Sončna energija popolnoma brezplačno in brez škodljivih vplivov na okolje, prihaja neposredno v objekte – domove in prostore podjetij, zato predstavlja enega najboljših in najbolj obetavnih, alternativnih virov ogrevanja. V dveh tednih odda toliko energije, kot je vsebujejo zaloge vseh fosilnih goriv na svetu, kar ni zanemarljiv podatek. Zagotovo predstavlja rešitev našemu planetu, treba je le vse moči, znanje in skrb usmeriti v njeno izkoriščanje.

Pri nas Uredba o samooskrbi z električno energijo oz. elektriko iz obnovljivih virov, omogoča gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem, samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov (sonce, veter in voda). Ta lahko pokriva celotno ali delno lastni odjem elektrike, s pomočjo naprav za samooskrbo na podlagi neto merjenja.

Samooskrba z elektriko je zato danes dostopna vsakomur, ki se za njo odloči. Naprave za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije so postale predmet debat in vse več ljudi se v zadnjem času, s pomočjo nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov, odloča za njihovo postavitev.

Sončna elektrarna deluje tako, da fotovoltaične celice pretvarjajo energijo sonca v elektriko. Te so iz leta v leto bolj učinkovite in cenovno dostopne, kar povzroča širjenje elektrarn ne le pri nas, temveč po vsem svetu. Ko so postavljene na pravih mestih in maksimalno izkoriščajo sonce, so lahko gospodinjstva popolnoma samooskrbna in z oddajo elektrike v omrežja, celo zaslužijo.

Naprave za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov

Naprave za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije

Najbolj iskane naprave za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije pri nas, so popolnoma običajne sončne elektrarne, ki so povezane v javna električna omrežja in porabnikom zagotavlja nemoteno oskrbo z elektriko. S pomočjo solarnih panelov, sončno svetlobo spreminjajo v električno energijo. Solarni paneli so sestavljenih iz več posameznih sončnih celic (navadno jih je med seboj povezanih 36 ali 72), njihova napetost pa je okoli 18V ali 36V.

Sončna elektrarna deluje po principu dvosmernega števčnega stanja. Ko so solarni paneli osončeni, se elektro števec vrti v smeri urnega kazalca. Zvečer pa se števec spet vrti normalno, nasprotno od urnega kazalca. Ker paneli niso osončeni prišteva kWh porabljene električne energije.

Naprave za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije

Manjše ali mikro sončne elektarne so namenjene samooskrbi gospodinjstev z elektriko. Med njimi je tudi sončna elektrarna za vikend. Proizvedeno električno energijo v celoti porabijo za lastne potrebe, najpogosteje za solarno ogrevanje sanitarne vode. Model za samooskrbo, z močjo 2,9 kW proizvede povprečno 8,1 kWh na dan. S tem lahko gospodinjstvo pokrije tudi do 80% svoje letne porabe. Hibridni razsmernik, ki je srce domače elektrarne, nudi tudi samodejni preklop na omrežno napetost in nazaj. V času, ko je sončne svetlobe premalo, je tako zagotovljena nemotena oskrba z elektriko.

Večje sončne elektrarne pa proizvedejo občutno več električne energije, zato se v tem primeru splača pridobiti pravico do oddajanja električne energije v omrežje.

Pridobivanje električne energije iz sonca

Samooskrba z električno energijo – sončna elektrarna odlična naložba

Naprave za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije, kot je sončna elektrarna za samooskrbo predstavlja dobro investicijo, ki koristi tako okolju kot denarnici, pomembno pa je, da se še v času njenega načrtovanja upoštevajo vsi dejavniki okolja in stavbe, da bo izkoristek optimalen. Dobro načrtovanje posledično vpliva tudi na obratovanje in vzdrževanje sončnih elektrarn ter poskrbi, da je pridobivanje električne energije iz sonca nemoteno ter trajno.

Pri načrtovanju je lokacija, na kateri bodo stali solarni paneli, zagotovo prvo vprašanje. Dobro je vedeti, kakšna je njihova moč, da bodo izpolnili zastavljene cilje. Če velikost oziroma moč že poznate, razmislite, kje in kako boste imeli pritrjene sončne celice. Pri postavitvi je pomemben dejavnik tudi naklon fotonapetostnih modulov. Najbolj se idealnemu stanju približajo dvoosne sledilne solarne elektrarne. Sicer pa naj bodo solarni paneli preko celega leta obrnjeni proti jugu oz. proti soncu pod kotom 90 stopinj.

V podjetje EPEU d. o. o. nudimo postavitev sončnih elektrarn za samooskrbo po celi Sloveniji. Postavimo vam jo lahko po sistemu na ključ, kjer uredimo tudi vso potrebno dokumentacijo, lahko pa vam dobavimo tudi samo potreben material. Nudimo naprave za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije visoke kakovosti – vrhunske razsmernike in optimizatorje, mikro inverterje, solarne (fotonapetostne) module priznanega proizvajalca … Vsi produkti so v skladu s Pravilnikom o tehničnih zahtevah naprav za samooskrbo z elektriko iz obnovljivih virov energije.

Pridobivanje električne energije iz sonca bo učinkovito in cenovno ugodno tudi za vas, saj našim strankam nudimo tudi ugodne plačilne pogoje. Oglejte si našo spletno stran, ali pa nas pokličite za več informacij. Radi si bomo vzeli čas.

Naprave za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije