Izdelava nerjavečih ali montažnih dimnikov na sodoben in varen način

Izdelava dimnika je lahko cenovno ugoden in hiter proces. Kvaliteta izdelave dimnika je ključna, saj ta predstavlja del centralnega ogrevanja. Za optimalno delovanje je pomembno, da je prilagojen sodobnim potrebam in standardom. Izbira dimnika je odvisna od modela kurilne naprave in vrste goriva. Inox dimniški sistem je trenutno med najučinkovitejšimi. Dimnik je izdelan iz nerjaveče pločevine, zaradi česar se lahko hitro ogreje ali ohladi. Sodobna dimna cev je toplotno izolirana in odporna na vlago, dimnik pa se namesti na fasado objekta. Za vgradnjo so prav tako priljubljeni kamniti dimniki, ki so primerni za vse vrste goriva. Zaradi svoje trajnosti so varni in zanesljivi, postavitev pa je lahko zunanja ali notranja. Ne glede na model je za varnost doma nujno odgovorno vzdrževanje. Je pa seveda od modela odvisna cena gradnje dimnika.

izdelava dimnika Zupanc

Obnova dimnika je hitra, enostavna in cenovno ugodna

Novi dosežki na področju so znatno pripomogli k hitremu dvigu kvalitete življenja, vendar žal številne dimnike naredijo za zastarele. Obstoječi modeli so zaradi sodobnih potreb neustrezni in jih je potrebno ob nakupu nove kurilne naprave prilagoditi. Če naročniku popolna zamenjava dimniškega sistema ne ustreza, se v večini primerov da obnoviti dotedanji sistem. Najpogostejši problemi, ki jih strokovnjaki srečujejo so korozija na stenah dimnika zaradi vlage, neprimerne dimenzije preseka dimne cevi ali motnje v samem delovanju dimniškega sistema. Najlažja rešitev je zamenjava dimne cevi. Staro dimniško tuljavo zamenjajo z nova iz nerjavečega jekla.

IZDELAVA NERJAVEČIH INOX DIMNIKOV ZA ENOSTAVNO VGRADNJO


Drugi razlog za obnovo je starost ali obraba dimnika. Kljub rednemu vzdrževanju lahko dimnik po določeni dobi prične prepuščati dimne hlape ali celo ogenj. Obnova prepreči potencialno nevarnost in povrne dimniku zanesljivost in varnost. Vgradnja Schiedel inox cevi je poceni in podaljša življenjsko dobo ogrevalnemu sistemu poslopja. V Sloveniji je pooblaščeni izvajalec montaže Scheidel dimniških sistemov podjetje Dimniki Zupanc.


Sanacija montažnemu dimniku podaljša življenjsko dobo

Odločitev kdaj opraviti sanacijo dimnika lahko zbega marsikoga. Vonj po sajah in uhajanje vlage sta najpogostejša pokazatelja poškodb dimne cevi. V starejših opečnatih dimnikih se pogosto pojavijo majhne špranje skozi katere uhajajo saje. Vlaga se pojavlja v obliki madežev na stenah dimnika in postane resnično problematična, ko pride do grožnje, da bo začela prodirati skozi steno dimnika. Dimnik je ključni del ogrevalnega sistema in poškodbe so lahko potencialno nevarne. Številne probleme, ki jih uporabniku ustvarja dotrajan dimnik, se lahko reši s profesionalno sanacijo. Strokovnjak glede na stanje posameznega dimnika priporoči najučinkovitejšo vrsto sanacije. Profesionalna pomoč je nujna tudi v primeru težav, ki nastanejo zaradi uporabe goriva, ki je za obstoječi dimnik neprimerno, npr. prehod na ogrevanje s plinom. Lahko je potrebna tudi izdelava novega dimnika.

gradnja inox dimnika: cena


Kdaj je potrebna izdelava novega dimnika?

Sanacija dimnika je hitra in poceni rešitev, žal pa lahko preobsežne poškodbe dimne cevi zahtevajo bolj invazivno akcijo. Star sistem je v tem primeru potrebno zrušiti in izdelati nov dimnik. Za vgradnjo inox dimnika se je priporočljivo odločiti, saj sledijo zahtevam razvoja sodobnih dimniških sistemov. Med drugim so inox cevi univerzalne ter se je na njih mogoče zanesti v vseh pogojih obratovanja. V primeru novogradnje poslopja je smiselno za podlago izbrati nerjavečo in trajno dimno cev. Kakovostna izdelava nerjavečega dimnika bo namreč zagotovila zanesljivo delovanje celotnega ogrevalnega sistema. Premišljena odločitev prepreči nepotrebna in draga popravila v prihodnje.


Priklop kamina na vgrajeni inox dimnik

Namestitev kamina zagotovi lokalno ogrevanje prostora in pomaga znižati stroške centralnega ogrevanja. Na podlagi velikosti dimnika se odloča o dimenzijah cevi. Zato se ob izdelavi montažnega dimnika ali popravilu naročniku splača hkrati opraviti tudi montažo kamina, če si jo le želi. Montaža kamina je enostavna, sledi pa ji priklop novo-vgrajenega kamina na dimnik. Izvedba mora biti dosledna in natančna, saj je za varno delovanje nujno, da je stik med dimnikom in dimno cevjo pritrjen nepropustno. Priklop se splača urediti profesionalno tudi zaradi številnih zakonskih predpisov, s katerimi ima strokovnjak izkušnje in jih pomaga naročniku ustrezno upoštevati. Podjetje Dimniki Zupanc iz okolice Celja za stranke opravi predhodni ogled in pripravi predračun sanacije. Zagotovljena je 10-letna garancija na material in montažo. Gradnja dimnika z Dimniki Zupanc je dolgoročna rešitev.