Menjava zimskih gum, letnih in zimsko letnih avtomobilskih pnevmatik

Avto center Velič Ljubljana vam zagotavlja strokovno, kvalitetno in cenovno ugodno menjavo zimskih gum. Zimske in letne gume so osnovna oprema vsakega vozila. Menjava zimskih gum je potrebna vsako leto. Izbira avtomobilskih pnevmatik ter pravilna menjava pripomoreta k varnosti na cesti, zato je pomembno, da izberete strokovno, pa tudi cenovno ugodno avto hišo.

Značilnosti zimskih gum

Pozimi je cesta velikokrat zasnežena in poledenela, kar lahko hitreje privede do prometne nesreče, zato je raba zimskih gum obvezna. Tekalna plast zimskih gum je mehkejša od letnih gum, zato le-te omogočajo boljši oprijem na cesti ob nižjih zunanjih temperaturah. Zimske gume imajo tudi manjšo aktivno površino dezena tekalne plasti, večje število zarez (lamel) in globlji profil, posebna zmes tekalne plasti zimskih gum pa zagotavlja boljši oprijem na mokrem ali zamrznjenem cestišču ter manjši kotalni upor, s čimer se zmanjša tudi poraba goriva.

Zimsko letne gume

Zimsko letne gume ali celoletne avtomobilske pnevmatike so zaradi svojih značilnosti primerne za uporabo skozi vse leto, ne glede na letni čas in vremenske razmere. Združujejo lastnosti zimskih in letnih gum, tako da njihova menjava ni potrebna. Zimsko letne gume imajo nekoliko širši profil, njihova globina mora biti mora biti najmanj 3 milimetre, s čimer ustrezajo tudi zimskim standardom. Celoletne avtomobilske pnevmatike so primerne za vožnjo po suhem, mokrem, zasneženem in ledenem cestišču, vendar jih je zaradi celoletne uporabe priporočljivo menjati vsaki dve leti.


Kljub odličnim lastnostim zimsko letnih gum pa je v primeru velike zasneženosti in ekstremnih zimskih razmer zaradi vaše varnosti priporočljiva uporaba zimskih gum.

Menjava pnevmatik - kdaj

Kdaj je potrebna menjava pnevmatik je določeno z zakonom. Uporaba zimskih avtomobilskih pnevmatik je nujna od 15. novembra naprej. Kdaj je pravi čas za menjavo pnevmatik pa je odvisno tudi od vremenskih razmer. Prehod na zimske avtomobilske pnevmatike se v splošnem priporoča, kadar zunanje temperature padejo pod sedem stopinj, saj tekalna plast letnih gum pod to temperaturo otrdi. Posledično pride do slabšega oprijema avtomobilskih pnevmatik in do daljše zavorne poti. Kdaj se odločiti za menjavo pnevmatik in obiskati vulkanizerstvo, je odvisno tudi od njihove starosti. Po štirih letih je priporočljivo kupiti nove avtomobilske pnevmatike (zimske, letne ali zimsko letne gume), saj po tem času ne zagotavljajo več popolne varnosti, ker se ne glede na obrabo izgubi sposobnost optimalnega oprijemališča na cestišču. Takrat je menjava zimskih gum in seveda tudi letnih več kot obvezna, saj stare gume ne zagotavljajo ustrezne varnosti.

Cena menjave gum

Za varno vožnjo je potrebna vsakoletna sezonska menjava pnevmatik. Kdaj se odločite za to, je odvisno od datuma, pa tudi od vremenskih razmer. Menjavo zimskih gum je najbolje prepustiti strokovnjakom. Avto center Velič vam nudi visoko kvaliteto storitev ter najugodnejše cene menjave gum v Ljubljani. Celoten cenik si lahko ogledate na naši spletni strani.


Avto center Velič Ljubljana | Menjava zimskih gum, cena menjave gum, menjava pnevmatik - kdaj, zimsko letne avtomobilske pnevmatike - povezave do naše spletne strani: