Zimske gume - izbira ustrezne zimske pnevmatike pomembna

Zimske pnevmatikeLetne gume niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in nasploh v zimskih vremenskih razmerah, saj so njihove lastnosti namenjene višjim temperaturam. Na poledeneli cesti vas lahko z letnimi gumami hitro zanese, posebej nevarno pa je s takšnimi pnevmatikami po zasneženi cesti voziti v klanec. Takrat lahko avtomobil začne neobvladljivo drseti, nesreča pa je v več primerih neizogibna. Za vožnjo v hudih zimskih razmerah so primerne izključno zimske gume.

Zaradi posebne sestave in drugačne zmesi se zimske gume brez težav kosajo z zmanjšanim trenjem s podlago in tudi z nizkimi temperaturami. Več kavčuka v gumi zagotavlja pnevmatiki mehkejšo strukturo, globlji profil pa omogoča lažje odvajanje vode, plundre in snega. Profil zimske pnevmatike je izdelan z mnogo lamelami, tako da je v stiku s tlemi kar največja površina gume, zaradi česar je tudi njen oprijem boljši. Vse zimske gume nosijo oznako M+S (Mud+Snow).

Po letne in zimske pnevmatike v AMZS

Slovenska zakonodaja veleva, da morajo biti od 15. novembra naprej vsi osebni avtomobili opremljeni z zimskimi pnevmatikami oziroma imeti v avtu snežne verige. Menjava zimskih gum z letnimi je dovoljena po 15. marcu, so pa zimske pnevmatike obvezne tudi po tem datumu, če se na cesti pojavijo zimske vozne razmere.

V AMZS lahko izberete tako letne kot zimske gume različnih priznanih in uveljavljenih blagovnih znamk in zelo ugodnih cen. Svetujemo pa vam, da ste ob nakupu pozorni na njihove lastnosti. Pnevmatike morajo biti pravilnih dimenzij, ustrezati morajo tudi hitrostnemu razredu in nosilnosti letne oz. zimske pnevmatike. Vse lastnosti morajo ustrezati predpisom, ki jih je podal proizvajalec vozila in so navedeni v homologacijskem kartončku (izjavi o ustreznosti). Tudi na starost zimske gume ne smemo pozabiti.

Pri nakupu tovrstne avtomobilske opreme ni smiselno gledati na cente razlike v ceni, saj je prav, da si zagotovite zimske pnevmatike, ki so varne tako za vas kot tudi za druge udeležence v prometu.

Menjava zimskih gum naj bo prepuščena strokovnjaku

Montažo pnevmatik je najbolje prepustiti strokovnjaku, ki razpolaga z ustrezno opremo in ki bo poskrbel tudi za ustrezno optično nastavitev in centriranje. Z optično nastavitvijo zagotovimo, da je krmiljenje vozila natančno in da kolesje teče naravnost, centriranje pa prepreči pojav vibracij, ki so vzrok za prezgodnjo obrabo pnevmatik. Le tako bo nameščena pnevmatika bo ob namestitvi ostala nepoškodovana in ustrezno uravnotežena.

Obiščite nas in si po ugodni ceni izberite prave pnevmatike za vaše vozilo. Vabljeni tudi na našo spletno stran!

AMZS | Zimske gume, zimske pnevmatike, menjava zimskih gum - povezava do naše spletne strani: