Varna vožnja za mlade voznike - program usposabljanja voznik začetnik

Od avgusta 2010 dalje se je voznik začetnik dolžan udeležiti programa usposabljanja, imenovanega varna vožnja za mlade voznike. Uraden naziv programa je Program dodatnega usposabljanja za voznika začetnika. Gre za program, ki je specifično oblikovan za mlade voznike, namenjen pa je ustreznemu odzivanju na različne situacije na cesti oziroma v prometu. Morda se komu zdi, da dodatno usposabljanje za voznike začetnike ni potrebno, a dejstvo je, da je varna vožnja za mlade voznike zaradi njihove neizkušenosti še bolj pomembna. Program varne vožnje oziroma opravljeno usposabljanje je tudi pogoj za podaljšanje vozniškega dovoljenja voznika začetnika.

Varna vožnja za mlade voznike

Dodatno usposabljanje za voznike začetnike

Marsikateri voznik začetnik se nejevoljen sprašuje, zakaj je dodatno usposabljanje za voznike začetnike tako pomembno - češ, saj imam opravljen vozniški izpit. Tečaj varne vožnje seveda ni priporočljiv oziroma dobrodošel le za mlade voznike, a varna vožnja je zanje še posebno pomembna. Novopečeni šofer namreč nima dovolj izkušenj v prometu, da bi bil pripravljen na kritične situacije, ki se lahko pripetijo na cesti, zato je tečaj varne vožnje za mlade voznike še kako nujen. Za podaljšanje vozniškega izpita se morajo mladi udeležiti skupinske delavnice in opraviti program varne vožnje za mlade.

Voznik začetnikProgram varna vožnja za mlade voznike za podaljšanje vozniškega dovoljenja

Ko voznik začetnik opravi vozniški izpit, mu dovoljenje velja do dopolnjenega 21. leta starosti, če je starejši od 18 let pa dve leti po prvi pridobitvi. Dodatno usposabljanje za voznike začetnike traja 10 pedagoških ur. Tečaj varne vožnje za mlade voznike sestavlja 1 ura teoretičnega dela, 6 ur praktičnega dela, ki se izvaja na poligonu varne vožnje, kjer za mlade voznike pripravijo realne situacije, v katerih vadijo svoje odzive, in 3 ure skupinske delavnice. Ko voznik začetnik dobi potrdilo o opravljenih obveznostih, lahko zaprosi za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Popustov za člane AMZS, ki so na voljo za večino programov, pri zakonsko določenih programih žal ne moremo ponuditi.

AMZS | Varna vožnja za mlade voznike, dodatno usposabljanje za voznike začetnike, prometna nesreča, voznik začetnik, program usposabljanja - povezave do naše spletne strani: