Servis vozil - menjava jermena, akumulatorja, avtooptika ...

Servis vozil vključuje vzdrževalni program, ki zagotavlja brezhibnost in varnost vašega vozila. Opraviti ga je treba na vsakih 15.000 prevoženih kilometrov oziroma enkrat letno, če v enem letu te razdalje ne prevozite. Redni servis vozil ni le menjava olja in popravilo kakšne malenkosti, pač pa bistveno več. Vsak redni servis vozil vsebuje temeljit pregled zavor, amortizerjev, izpušnih sistemov ter podvozja. Pri pregledu podvozja se opravi geometrijska nastavitev podvozja oz. avtooptika. Pravilna avtooptika je namreč ključna za stabilno in varno vožnjo, pa tudi za dolgo življenjsko dobo vaših pnevmatik. Redni servis vozil torej pomeni temeljit pregled vozil, saj se njihovi sestavni deli sčasoma obrabijo. Servis vozil pa vključuje tudi servisna popravila po potrebi ter druge naloge, kakršni sta denimo menjava akumulatorja in menjava jermena.

V AMZS obenem priporočamo redne teste podvozja in zavor, pa tudi preventivne teste izpušnih plinov.

Avtovleka

Servis vozil - pravočasna menjava akumulatorja in jermena

Obrabo glavnega pogonskega jermena je v splošnem težko prepoznati. Prav zato se pogosto zgodi, da je ob pojavu opozorilnih znakov že prepozno in je jermen treba zamenjati. Menjava pogonskega jermena in pomožnih jermenov je priporočljiva zlasti v primeru, da je vaše vozilo starejše od 5 let ali pa je v zadnjih letih prevozilo znatno število kilometrov. Če boste čakali, dokler se jermen ne strga, boste tvegali, da namesto menjava jermena zamenjate motor v celoti.

Servis vozilPodobno kot pogonski jermen je tudi akumulator eden najpomembnejših elementov v vsakem vozilu. Akumulator namreč zagotavlja potreben tok pri zagonu in napaja električno opremo vozila. Da vas ob zagonu vozila ne bi doletelo neprijetno presenečenje, vam v AMZS nudimo testiranje akumulatorja. Stanje akumulatorja je priporočljivo preverjati na vsakih 30.000 kilometrov ali na vsaki dve leti. Svetujemo vam, da je menjava akumulatorja opravljena na vsakih 60.000 kilometrov ali na vsaka 4 leta, ter da preverite stanje tokokroga zagona pred poletjem in pred zimo, da bi se izognili okvaram, ki bi jih povzročila sprememba temperature.

Menjava akumulatorja pogosto zaradi neustrezne izbire

Danes je menjava akumulatorja pogosto posledica neustrezne izbire akumulatorja. Vse pogosteje se dogaja, da neprimerni akumulatorji odpovedo tudi v lepem in toplem vremenu. Ob nakupu akumulatorja se je zato dobro poučiti o njegovih lastnostih, zlasti če se odločite za nakup izdelka druge blagovne znamke namesto originalnega akumulatorja. V nasprotnem primeru boste morali akumulator kmalu zamenjati.

Vabljeni na našo spletno stran!

AMZS | Servis vozil, tehnični pregledi, menjava akumulatorja, homologacija, avtooptika - povezave do naše spletne strani.