Mednarodno vozniško dovoljenje in drugi dokumentiMednarodno vozniško dovoljenje

Pred potovanjem v tujino je poleg varnega avta nujno treba poskrbeti za to, da imate s seboj vse potrebne dokumente. V nekaterih državah na primer potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje, drugje je potrebna vinjeta (cene vinjete so na naši spletni strani), eko nalepka, karnet itd. Da bo vaše potovanje minilo mirno in brez nepotrebnih nevšečnosti, si na naši spletni strani, kjer so zbrani vsi potrebni podatki, lahko preberete, kaj vse potrebujete v določeni državi. Prepričajte se, ali je dovolj nacionalno vozniško dovoljenje ali pa morda zahtevajo mednarodnega.

KarnetMednarodno vozniško dovoljenje in dovoljenje za vožnjo tujega vozila

Poleg listin, kot so npr. eko nalepka, karnet in vinjeta, so ponekod v tujini potrebni tudi drugi dokumenti. Ko se odpravljate izven Slovenije, preverite, ali boste potrebovali mednarodno vozniško dovoljenje. V nekaterih državah ni potrebno, v mnogih ga zahtevajo. V večini primerov boste mednarodno vozniško dovoljenje potrebovali, če boste želeli najeti vozilo. Prosilcu se dokument
izda v roku treh do petih dni po oddaji vloge na izdajnem mestu.Potrebujete le vlogo za izdajo, veljavno vozniško dovoljenje, osebni dokument in fotografijo. Če boste v tujino potovali z vozilom, ki ni vaša last, potrebujete dovoljenje za vožnjo tujega vozila. Z njim dokazujete, da ste avto odpeljali z dovoljenjem lastnika in ne gre za krajo. Obvezno je v državah nekdanje Jugoslavije.

Eko nalepka, karnet in vinjeta - kje jih potrebujeteEko nalepka

Za vožnjo v nekaterih državah kot tujec potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje, za vožnjo s tujim vozilom dovoljenje za vožnjo tujega vozila, ponekod pa tudi zeleno karto, eko nalepko, vinjeto, karnet in druge dokumente.


Eko nalepka je obvezna za vožnjo po središču nekaterih mest v Nemčiji. Z njo dokazujete, v kateri ekološki razred spada vaše vozilo. Najbolj okolju neprijazna vozila nalepke ne morejo dobiti in jim je vstop v ekološke cone prepovedan.


Karnet je dokument za začasen uvoz cestnih vozil brez plačila carine. Potreben je v nekaterih azijskih, južnoameriških in afriških državah ter v Avstraliji in Novi Zelandiji.

Cene vinjeteCene vinjete različne, nudimo vam odstranitev vinjete

V mnogih evropskih državah pa boste za uporabo avtocest potrebovali vinjeto. V AMZS vam nudimo vinjete za vožnjo po Sloveniji, Avstriji, Švici, Češki in Slovaški.Cene vinjete in čas veljavnosti so različni. Pri nakupu vinjete žal članom AMZS ne omogočamo popusta. Cena za odstranitev vinjete je za člane AMZS 6 EUR.

Podjetje | Mednarodno vozniško dovoljenje, center varne vožnje, eko nalepka, karnet, cene vinjete, AMZS zavarovanje - povezave do naše spletne strani: