Letne pnevmatike - kdaj zamenjati letne gume

Po zakonu je letne pnevmatike treba zamenjati z zimskimi 15. novembra, te pa so nato obvezne do 15. marca oziroma so obvezne tudi po tem datumu, če se na cesti pojavijo zimske vozne razmere. Med aprilom in oktobrom pa so za opremljanje vozil bistveno boljša izbira letne pnevmatike, saj imajo mehkejšo zmes gume kot zimske oziroma kot celoletne, zaradi česar omogočajo boljši oprijem s cestiščem.

Z obrabljenimi pnevmatikami se ni niti priporočljivo niti dovoljeno voziti. Manjši profil namreč povzroči, da tekalna površina ni več zmožna odvajati vode, zato je nevarnost ob vožnji v dežju toliko večja. Prav zato je treba tudi letne gume redno menjavati, pri tem pa paziti, da se ujemajo s premerom, ki ga podpira vaše vozilo.

Kako izbrati ustrezne avtomobilske gume

Letne pnevmatike se morajo ujemati s tipom vašega vozila, poleg tega pa morajo ustrezati indeksu nosilnosti (največja dovoljena obremenitev pnevmatike) in hitrostnemu razredu (največja dovoljena hitrost). Na vozilo lahko namestimo le tiste dimenzije pnevmatik, ki nam jih homologacija dovoljuje, medtem ko lahko hitrostni razred in nosilnost odstopata navzgor od navedene vrednosti. Pomembna je tudi starost avtomobilske gume, saj se lastnosti z leti slabšajo. Datum izdelave lahko ugotovimo z oznako DOT na bočnici letne gume, ki je sestavljena iz štirih številk - številka 0714 na primer pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 7. tednu leta 2014.

Letne pnevmatike

Tudi avtomobilske gume, izdelane pred več kot letom dni, so dobra izbira. Ustrezno skladiščenje namreč poskrbi, da tako zimske kot letne pnevmatike ohranijo svoje lastnosti in so ob predaji kupcu enakovredne tistim manjše starosti. Proizvajalci pnevmatik zagotavljajo, da pravilno skladiščena pnevmatika ne spreminja svojih lastnosti tudi do tri leta po izdelavi.

Test letnih pnevmatik v veliko pomoč pri izbiri

Avtomobilske gumeOb nakupu pnevmatike je dobro preveriti oz. ugotoviti, ali morda kažejo kakršnekoli znake preperevanja. To se navadno pokaže v sivo-rjavkasti barvi pnevmatike, drobnih razpokah ali neobičajno trdi gumi. V veliko pomoč pri izbiri ustrezne zimske ali letne gume so tudi testi pnevmatik, ki jih AMZS dvakrat letno objavi v svoji članski reviji: vsako jesen za zimske pnevmatike in vsak konec zime za letne pnevmatike.

Test letnih pnevmatik lahko marsikomu nudi osnovno strokovno pomoč, predvsem pa orientacijo, kakšne oz. katere pnevmatike kupiti. Za primerjavo rezultatov različnih preizkusov, tudi tistih iz preteklih let, si je treba vzeti nekaj časa, nato pa se o nakupu še dodatno posvetovati pri specializiranih prodajalcih. Za takšno pomoč se lahko obrnete tudi na poslovne enote AMZS, kjer vam bomo strokovno svetovali pri izbiri.

Vabljeni tudi na našo spletno stran!

AMZS | Letne pnevmatike, letne gume, avtomobilske gume, test letnih pnevmatik - povezave do naše spletne strani: