Gasilni oz. gasilski aparat - različna gasilna sredstva za različne skupine požarov

Gasilni aparat 6kgGasilni aparati se med seboj razlikujejo glede na vrsto gasilnih sredstev in glede na način izdelave. Za uspešno gašenje različnih vrst požarov je namreč treba uporabiti tudi ustrezen gasilni oz. gasilski aparat. Glede na gorljivost materialov in njihove lastnosti ločimo štiri skupine požarov. V skupini A so požari trdnih snovi, v skupini B so požari vnetljivih tekočin, v skupini C požari gorljivih plinov, v skupini C pa lahke kovine. Za vsako od navedenih skupin so na voljo posebni gasilniki s posebnimi gasilnimi lastnostmi.

Najbolj razširjena sta ročni gasilni aparat na prah, katerega cena je tudi najbolj ugodna, in ročni gasilni aparat na co2. Požar pa lahko pogasimo tudi s pomočjo gasilske pene in vode. Ročni gasilni aparat z vodo je primeren le za gašenje požarov skupine A, ko gorijo trdne snovi, kot so les, papir, slama, tekstil, oglje ali avtomobilske gume. Pri gašenju požara na električnih napravah napetosti pod 1000 V moramo pri gašenju z vodo upoštevati varnostno razdaljo najmanj enega metra, pri napravah z napetostjo, višjo od 1000 V pa takšnega gasilnika ne smemo uporabljati. Gasilski aparat z vodo sicer deluje kot hladilno sredstvo.

Gasilni aparat z gasilno peno - pena hladi in zaduši ogenj

Ročni gasilni aparat s peno uporabljamo za gašenje požarov skupin A in B, poseben gasilnik pa je namenjen tudi gašenju požara skupine F, pri katerem gre za gašenje olj in maščob. Pena je zmes vode, zraka in penila v natančno določenem razmerju (zrak v peni zavzema največji prostorninski delež). S peno je možno gasiti tudi vnetljive tekočine, saj pena deluje dušilno in ima obenem manjšo gostoto od tekočin. Edina pomanjkljivost gasilnika je električna prevodnost pene, saj ta vsebuje vodo. Zato tega gasilnega aparata ne uporabljamo za gašenje požarov na električnih instalacijah ter na napravah pod električno napetostjo.

Je pa ta gasilski aparat še posebej uporaben za gašenje požara skupine B, saj zaradi dodatka penila bolje prodre v tesno zbite snovi kot čista voda. Nad gorečo snovjo namreč naredi plast pene in tako ognju odvzame kisik za gorenje.

Gasilni aparat - cena v spletni trgovini Agil je ugodna!

V podjetju Agil d.o.o. se ukvarjamo s prodajo in servisom ročnih in prevoznih gasilskih aparatov. V naši spletni trgovini si lahko ogledate bogato ponudbo. Cena opreme je ugodna, sploh ob dejstvu, da vam gasilnik lahko reši premoženje ali celo življenje.

Vabljeni na našo spletno stran!

Agil d.o.o. | Gasilni aparat, gasilni aparat cena, gasilski aparat, ročni gasilni aparat - povezave do naše spletne strani: