Dezinfekcija bazena - čiščenje vode za zdravo in pravilno delovanje bazena

Redna dezinfekcija je nujna za zdravo in pravilno delovanje bazena. Za čiščenje vode se običajno uporabljajo različne kemikalije. Pravilnost delovanja filtrov, čistost, higieničnost ter privlačnost vašega bazena je odvisna od pravilnega razmerja vode ter kemikalij v njej. V nadaljevanju vam predstavljamo nekatere najpogostejše postopke in sredstva za dezinfekcijo vode v bazenu.

Sredstvo za dezinfekcijo bazenaSredstvo za prezimovanje bazena

Dezinfekcija bazena - kloriranje bazena in brezklorna dezinfekcija

Pomanjkljiva dezinfekcija vode ali pomanjkanje čiščenja vode lahko privede do množice težav: od motne vode do potencialno za kožo ali oči nevarne vode, od razvoja zdravju nevarnih bakterij do rasti alg, v katerih se formirajo nevarne bakterije ter nenazadnje do poškodb površine bazena.

Dezinfekcija bazena in ostali postopki za vzdrževanje in čiščenje bazena:


  • kloriranje vode za dolgotrajno dezinfekcijo vode
  • ohranjanje pravilne pH vrednosti vode s pH regulatorji (osnovni pristop k vzdrževanju bazena)
  • sredstvo proti algam v bazenu zagotavlja čist videz bazena
  • sunkovita (šok) dezinfekcija bazena je potrebna, ko se podre razmerje vode in kemikalij v njej ali ko začne bazen smrdeti zaradi ostankov bakterij v njem, za kar lahko uporabimo tudi aktivni kisik (t.i. oksidacijski šok)
  • kosmičenje (postopek, pri katerem mikroskopsko umazanijo, ki jo filter za bazen ne more zadržati, združimo v kosmiče)
  • UV dezinfekcija vode (dezinfekcija bazena z obsevanjem vode z UV svetlobo)


Kloriranje bazena je eden najpomembnejših postopkov za čiščenje in ohranjanje čiste vode. V ta namen so na voljo klor tablete za bazene, potreben klor pa lahko pridobivate tudi s postopkom imenovanim elektroliza soli z uporabo autopilota. Avtomatska dezinfekcija je primerna za vse, ki čiščenje vode raje v celoti ali delno prepustite tehnologiji. Včasih se za elektrolizo soli in tovrstno pridobivanje klora uporablja tudi izraz brezklorna dezinfekcija, ki pa strokovno ni pravilen.

Postopek in sredstvo za prezimovanje bazena

Pred prezimovanjem je potrebno primerno pripraviti bazen. Potrebno je odstraniti in shraniti vse pripomočke (sesalec, pH sondo), izprazniti vse cevi, filter in črpalko, da ne zmrznejo. V bazenu znižamo nivo vode, a ga ne izpraznimo do konca, in v vodo vlijemo sredstvo za prezimovanje bazena, ki preprečuje nalaganje vodnega kamna in obenem služi tudi kot sredstvo proti algam v bazenu.

Za več informacij o vzdrževanju in dezinfekciji bazena se lahko obrnite na nas preko obrazca na naši spletni strani! Obenem ste vabljeni tudi k ogledu ponudbe sredstev in pripomočkov za čiščenje vode v naši spletni trgovini.

Adriapool d.o.o. | Dezinfekcija bazena, klor tablete za bazene, čiščenje vode, sredstvo proti algam v bazenu, UV dezinfekcija vode, sredstvo za prezimovanje bazena, brezklorna dezinfekcija, kloriranje bazena, kloriranje vode, elektroliza soli, avtomatska dezinfekcija- povezave do naše spletne strani: