Šamotna malta, da ne bo težav

Šamotna malta oz. pečarska malta sta proizvod, ki je nujen za korektno in uspešno izgradnjo zidanih kaminov. Neverjetno je, da obstajajo improvizacije, kjer tako imenovani »pečarski mojstri« ne uporabljajo šamotne malte oz. pečarske malte, ampak uporabijo kar »klasiko«. Uporaba šamotne malte in pečarskega šamota je nujna, če hočemo ustvariti stabilen izdelek, ki bo zdržal dolgo časa, funkcioniral optimalno in zadovoljil investitorja.

Šamotna maltaŠamot

Šamotna malta prenese visoke temperature

Ključno pri šamotni malti oz. pri pečarski malti ter pri pečarskem šamotu je, da gre za materiale, ki so proizvedeni na poseben način in se odlikujejo po tem, da so sposobni prenesti visoke temperature. To je ključno pri konstrukcijah peči, ki so izpostavljene visokim temperaturam. Uporaba šamotne malte je tako nujna, če ne želimo, da bi prišlo do razpada konstrukcije, na drugi strani pa je šamotna malta oz. pečarska malta pomembna tudi s tega vidika, ker tako ne prihaja do strupenih hlapov, ki bi se lahko razvili, če bi bila visokim temperaturam izpostavljena klasična malta, ki ni ustrezna za tovrstne toplotne obremenitve.

Pečarska malta je izvrsten material

Šamotna malta je material, ki omogoča gradnjo lepih oblog kaminov. Res je, da se lahko odločite za kaminsko peč s pečico, kjer ne potrebujete nikakršnih konstrukcij, saj je končni izdelek izdelan že industrijsko. Pri zidanih kaminih pa se lahko s primernimi maltami in šamotom poigramo in ustvarimo estetsko izredne lepe konstrukcije.

VEČ O UPORABI ŠAMOTNE MALTE PRI IZGRADNJI KAMINA