Sončne celice – energija sonca je čista, obnovljiva in brezplačna

 

Sončne celice predstavljajo eno od idealnih rešitev učinkovite uporabe sončne energije. Čeprav je v solarno ogrevanje sanitarne vode in prostorov s sončnimi celicami treba vložiti nekaj denarja, pa se nam investicija že kmalu obrestuje. Solarno ogrevanje je možno tudi s sončnimi kolektorji. Medtem ko sončne celice spreminjajo sončno svetlobo v električno energijo, pa sončni kolektorji sončno energijo izrabljajo za solarno ogrevanje sanitarne vode in prostorov.

 

Energija sonca predstavlja obnovljiv vir energije. To pomeni, da ni nevarnosti, da bi zmanjšala svoje rezerve. Četudi sonce izgine za oblake, se spet pojavi in vrne s polno močjo. Verjetno ena od glavnih prednosti sončne energije pa je ta, da energija sonca ne onesnažuje. V nasprotju z nafto uporaba sončne energije ne oddaja toplogrednih plinov, prav tako njena pridobitev ne škoduje ekosistemom z izkopavanji ali izlitji. Energija sonca je tudi brezplačna. Ko imate pripravljene sončne celice, te ne potrebujejo nobene dodatne energije za zagon. Sončna energija je neverjetno vsestranska. Z njeno pomočjo lahko napajate vse mogoče naprave, vključno z avtomobili, grelniki vode, fontanami, stavbami in celo sateliti.

 sončne celice cenikenergija sonca Energie

Solarno ogrevanje sanitarne vode s sončnimi celicami možno tudi pozimi

 

Proces pretvorbe, imenovan fotovoltaika, je zanesljiv in kot edini vir energije potrebuje svetlobo. Naslednja pozitivna plat tovrstnega načina pridobivanja energije je v tem, da je delovanje sončne celice mogoče tudi v slabem vremenu in pozimi, le da je takrat pridobljena elektrika iz sonca skromnejša kot v lepem vremenu. Če je vreme delno oblačno z mehkimi oblaki, bodo sončne celice proizvedle približno polovico energije, kot bi je na sončen dan. Če so oblaki temni in težki, pa se raven proizvodnje električne energije lahko spusti na pet do deset odstotkov. Sistem ima seveda navadno podporo običajne električne napeljave, ki vskoči, kadar ni dovolj sončnih žarkov za učinkovito solarno ogrevanje vode.


Sončna celica (cena je ugodna) proizvaja napetost okrog 0,5 V in tok okrog 200 A/m2. Da bi dobili primerno napetost oziroma moč, se lahko sončne celice združujejo zaporedno in vzporedno. Tako dobimo module sončnih celic v obliki plošče (panel), na katero so celice pritrjene in zaščitene pred podnebnimi in drugimi vplivi. Moduli se zlagajo eden ob drugem v fotonapetostne ravne kolektorje. Kolektorji skupaj z ostalimi potrebnimi elementi (pretvorniki, regulatorji, akumulatorji itd.) tvorijo fotonapetostni sistem. Fotoelektrične sisteme je enostavno namestiti, so zanesljivi in zahtevajo le  minimalno vzdrževanje.

 

Zato nikar ne odlašajte, odločite se za sončne celice in solarno ogrevanje sanitarne vode. Naj vas že danes ogreje obnovljiva, brezplačna in okolju prijazna energija sonca.

 

VEČ O CEVNIH KOLEKTORJIH

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
SR Svetovanje Rado Stržinar, s.p. | Energie
Naslov
PODLUBNIK 328
4220 ŠKOFJA LOKA
E-pošta
Seznam fraz
sončne celice, energija sonca
ZEMLJEVID