Kriteriji za gume – profil, starost, poškodovanost


Stare, poškodovane in obrabljene gume ne nudijo varnosti


Ko ob pričetku nove sezone pregledujemo gume, je potrebno biti pozoren na več kriterijev: profil gum, starost gum in morebitne poškodbe na njih.


Starost gum


Material, iz katerega so narejene gume, se z leti postara, s tem pa se spremeni tudi kakovost gum. Priporočila o največji dovoljeni starosti gum so različna. Povečini se priporoča, da pnevmatike niso starejše od 5 do 6 let. Seveda je ohranjenost gum v veliki meri odvisna tudi od načina vožnje, skladiščenja in kvalitete izdelave. Datum proizvodnje je odtisnjen na sami pnevmatiki (DOT oznaka). Zadnje štiri številke oznake DOT izdajajo teden in leto izdelave. V primeru, da je na pnevmatiki zapisano DOT 2213 to pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 22. tednu, leta 2013.


Poškodbe na gumah


Poškodbe na pnevmatikah nastanejo zaradi udarnih jam ali tujkov na cesti, neustreznega shranjevanja, spremembe materiala zaradi starosti ali pretirane obrabe. V kolikor opazite na gumah kakršnekoli deformacije ali poškodbe, jih zavoljo lastne varnosti kar se da hitro zamenjajte. V Avto centru Velič bomo pred montažo gum le-te temeljito pregledali, saj se lahko na ta način prepreči morebitne nesreče.


Profil gum – zimske in letne gume


Profil gum za zimoGlobino kanalov (žlebov) v dezenu tekalne plasti imenujemo tudi globina profila gum. Ta se med vožnjo počasi, a vztrajno obrablja. Ustrezna globina profila gum za zimo je še posebej pomembna, saj brazde na gumi preprečujejo nastanek aquaplanninga (vodnega klina) in odvajajo vodo izpod pnevmatike. Velike razlike se pokažejo tudi v zavorni poti. Minimalna globina profila zimskih in profila letnih gum za zimo je 3 mm, vendar moramo v primeru, da uporabljamo letne gume, imeti v priboru tudi snežne verige. Za izjemo velja priobalno območje (območje od Črnega Kala do Sečovelj), kjer veljajo za zimsko opremo vozil tudi 4 letne pnevmatike z min. globino profila gum 3 mm - verige v priboru pa niso obvezne. V obdobju, ko ni zimska oprema ni potrebna (15. marec – 15. november, če so zimske vremenske razmere že mimo), pa naj bi bila globina profila letnih gum vsaj 1,6 mm. Profil gum odčitamo na kontrolnih točkah, ki so v žlebovih pnevmatike.


Neustrezne pnevmatike – kam po nove?


V kolikor vaše gume ne ustrezajo več zgoraj navedenim kriterijem, vam toplo priporočamo nakup novih v Avto centru Velič v Ljubljani, kjer lahko kupite zimske gume 4x4, gume za dostavna, osebna in tovorna vozila ter letne pnevmatike številnih priznanih proizvajalcev.

 

Avto center Velič | Profil gum, profil gum za zimo, profil letnih gum za zimo, gume zimske profil – povezave na našo stran:

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2C
Naslov
Stanežiče 52
1210 Ljubljana Šentvid
Spletna stran
E-pošta
01 512 80 22
Seznam fraz
Profil gum, Profil gum za zimo, Profil letnih gum za zimo, Gume zimske profil, Zimske gume 4x4, Gume za dostavna vozila  
ZEMLJEVID
DRUŽABNA OMREŽJA